Krvoške novice 2009 - 2011:

 
Silvestrski pohod v 2012    Stane Plut
Tako kot že nekaj let doslej so se tudi letos na prelomu leta Krvoščani z gosti iz Lokvice in Cerovca odpravili na tradicionalni pohod na relaciji Krvavčji Vrh - Gradnik - Zabrezje - Krvavčji Vrh, kjer so potem skupaj pričakali novo leto. Spodaj je nekaj foto utrinkov iz pohoda.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Obvestilo Vaškega odbora     -  31.12.2011    Franci Požek

Vaški odbor obvešča, da bo v soboto 31.12.2011 organiziran tradicionalni silvestrski pohod. Zbor udeležencev bo ob 20 uri pred gasilskim domom na Krvavčjem Vrhu. Pot nas bo vodila do Gradnika do Šopčičeve zidanice. Tam se bomo obrnili in pot nadaljevali v Zabrezje do Krumpčeve zidanice, kjer bo tudi postanek. Po postanku se bomo odpravili nazaj do gasilskega doma, kjer bomo pričakali novo leto.

Pohoda se udeležujete na lastno odgovornost. Poskrbite, da boste dobro vidni (kresničke, bakle odsevni telovniki itd.), saj večji del poti poteka po cesti.

Da pa bi bilo druženje pri gasilskem domu čim bolj prijetno in da boste lahko med pohodom izgubljeno tekočino nadomestili, prinesite seboj tudi kaj pijače.

VLJUDNO VABLJENI! 

 
Pohod na Lokvico   29.12.2011  tekst Stane Plut, foto Valentina in Anica Golobič

27. decembra goduje sv. Janez - apostol in evangelist, kateremu je posvečena tudi cerkev na Lokvici. Na Janževo se na Lokvici zahvalijo za vinsko letino in blagoslovijo prineseno vino. Po sv. maši in blagoslovu se mlado in staro zbere v gasilskem domu kjer poskusijo vino, ne manjka pa tudi domačih dobrot v obliki pogač in klobas.

Že nekaj let pa na tej tradicionalni prireditvi sodelujejo tudi Krvoščani. Vsako leto se veča število pohodnikov na Lokvico, tako se jih je letos udeležilo 15 iz Krvavčjega Vrha in Cerovca. Že od nekdaj sta bili obe vasi prijateljsko razpoloženi ena do druge, druženje in topel sprejem pa seveda še pripomore k temu. Tako so pohodniki v teh pred prazničnih dneh združili prijetno s koristnim.

 

 

 

 

Čarovniški posli na Krvavčjem Vrhu  - foto reportaža           31.10.2011

Čeprav je noč čarovnic prišla dokaj pozno v naše kraje, se je veselijo predvsem otroci, ki pridno nažigajo lučke v izrezanih bučah. Nič drugače ni tudi na Krvavčjem Vrhu. Otroke spremljajo, tako kot se spodobi, tudi starejši, ki pa si čas krajšajo običajno s peko kostanja. Zraven paše še kakšen kozarec mošta, da se kostanj preveč ne zatika po grlu. Kakor koli že, z nekaj dobre volje se da pripraviti kar prijetno in zabavno druženje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Računalniško opismenjevanje       18.10.2011

 Kar nekaj priključkov na optično omrežje na Krvavčjem Vrhu je že izvedeno, ostali pa naj bi bili dokončani do konca leta. S tem se je poleg televizije in telefona odprla tudi dolgo pričakovana možnost za povezavo osebnih računalnikov s svetovnim spletom. Do sedaj so se vaščani znašli kakor so vedeli in znali, predvsem pa so imeli težave s počasnostjo povezave. Sedaj se končno odpira možnost hitre povezave, ki omogoča marsikaj, od uporabe spletne banke do urejanje raznih zadev na upravni enoti, zemljiški knjigi ali zgolj brskanje po spletu. A glej ga zlomka, vse skupaj zahteva le nekoliko več znanja na tem področju, ki pa ga predvsem starejši nimajo.

Torej kako do znanja? O eni od možnosti si preberite v spodnjem prispevku Bernarde Jakša.

V Krajevni knjižnici Semič imamo sodobno opremljeno računalniško učilnico, kjer izvajamo računalniško izobraževanje že 3. leto. Tečaj je namenjen predvsem starejši generaciji, pa tudi ostalim, ki do sedaj računalnika še niso uporabljali in bi si želeli pridobiti osnovno znanje za delo z njim. Cilj je spodbuditi splošno računalniško pismenost med odraslimi in spoznati prednosti uporabe računalnika v vsakdanjem življenju, ki bo omogočilo aktivno vlogo v informacijski družbi vsem, ne glede na starost ali doseženo izobrazbo.

V knjižnici se trudimo, da se prilagodimo vsakemu posamezniku glede na predznanje in hitrost osvajanja novih znanj. Tečaj je brezplačen. Srečujemo se v zimskih mesecih dvakrat tedensko po dve šolski uri približno dva meseca. Trenutno imam polno zasedena november in december, za naprej pa me pokličite.

                                          Vse informacije in prijave na tel št. 07 35 68 491 Bernarda Jakša.

Obvestilo o nabavi kompostnikov

Vse, ki ste spregledali obvestilo Komunale Črnomelj v zadnjem Belokranjcu obveščamo, da se lahko prijavijo za prevzem kompostnika na tel. 306 16 98. Kompostniki so namenjeni vsem, ki imajo lastne vrtove in se odpovedo odlaganju bioloških odpadkov ( http://www.komunala-crnomelj.si/podjetje1.asp?nmpro_tbl_cate.id=14&nmpro_tbl_news.id=140 ) v rjave posode.

 

 

 

fotografija je simbolična

 

Še nekoliko zapozneli posnetki posvetitve krvoške kapelice
 
Krvoški gasilci na veselici v Črmošnjicah  08.08.2011       foto Jože Plut
Poletje je čas za gasilske veselice. Tudi krvoški gasilci se kar redno udeležujejo teh prireditev, saj je, če drugo ne, treba vsaj vrniti obisk sosednjim gasilskim društvom  za udeležbo na Florjanovem. Tako so bili prešerne volje tudi minuli teden na veselici v Črmošnjicah.

 

 
Florjanovo na Krvavčjem Vrhu - slovesen sprejem častnega vaščana  04.05.2011

Sv. Florjan je zavetnik podružnične cerkve na Krvavčjem Vrhu. Vsako leto 4. maja vaščani praznujejo ta dogodek in nič drugače ni bilo tudi letos, ko je bil ta dogodek še posebej slovesen. Po končani maši se je prav hitro napolnila dvorana v gasilskem domu, kjer so se zbrali vaščani  na družabnem srečanju. Letos sta se jim pridružila starotrški  župnik gospod Jože Pavlakovič in nekdanji semiški župan Ivan Bukovec. Prav slednjega so vaščani povabili letos s posebnim namenom. Glede na zasluge, ki mu jih pripisujejo pri razvoju vasi v času njegovega županovanja so se namreč odločili, da mu podelijo naziv častnega vaščana. Odločitev so sprejeli na zadnjem zboru vaščanov in jo tokrat tudi izpolnili. Po besedah Staneta Pluta, ki je kot nekdanji predsednik Vaškega odbora izročil podeljeni naziv, ima ta odločitev sedaj, ko Janko ni več župan posebno težo, saj se velikokrat dogaja, da ljudje kaj hitro pozabijo na zasluge, ki jih takšen človek ima. Običajno pridejo na dan samo slabe stvari, dobre pa so hitro pozabljene. Tako Krvoščanom po uspešno zaključenem županovem mandatu tudi nihče ne more očitati kake hinavščine ali česa podobnega. Sama podelitev tega naziva pa izraža spoštovanje in hvaležnost za pomoč pri razvoju vasi in ureditvi njene komunalne infrastrukture. Janko se je zahvalil za prejeti naziv in obljubil, da bo priznanje obesil na častno mesto v svoji zidanici. Priznal je tudi, da so ga vaščani prijetno presenetili in da ni pričakoval takšnega priznanja. Da pa ne bi čez čas Krvoščani pozabili na svojega častnega vaščana so izdelali dvojnik priznanja, ki ga bodo tudi sami postavili na ugledno mesto v gasilskem domu. Sama podelitev pa ni kar tako in pomeni za prejemnika tudi določeno obveznost. Odslej se bo moral, če mu bosta le čas in zdravje dopuščala, redno udeleževati florjanovega in podobnih vaških slovesnosti. Vaščani pa so ga dolžni na take dogodke povabiti in pogostiti kot se za tako uglednega vaščana tudi spodobi.

Vaščani so se letos zbrali v takem številu, da je bila glavna dvorana premajhna za vse, ki so prišli na praznovanje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bivši predsednik Vaškega odbora je izročil naziv častnega vaščana bivšemu županu.

 

 

 

Tudi letos so pridne Krvoščanke poskrbele, da je bilo kaj dati pod zob.

 

Na praznovanju so se zbrali stari in mladi

 

 

Med Krvoščani se je prav dobro počutil tudi stari znanec vaščanov,  župnik Jože Pavlakovič iz Starega trga

 

 

 

Proti koncu se je ojunačil Rogančkov Franci in iz žepa potegnil orglice, na njegove viže pa so zbrani tudi ubrano zapeli.

 

 

Kresovanje na Krvavčjem Vrhu    30.04.2011

 

Kar nekaj časa je že minilo od zadnjega kresovanja na Krvavčjem Vrhu. Včasih je bil to redni dogodek na vasi. Mladina je zvozila skupaj šoprako in smrekove veje, starejša generacija pa je poskrbela, da ni nihče trpel žeje. Dan pred prvim majem se je zbralo staro in mlado in kresovanje je bil takrat pravi družabni dogodek.

Tokrat je za kres poskrbel Ličetov Korel, ki je navozil vejevje za kres in ga tudi zakuril.

 

Zbralo se je kar nekaj vaščanov, ki so potem, ko je kres dogorel obiskali še ličetovo zidanico, ki je v neposredni bližini.

Upajmo, da se bo tudi ta včasih tradicionalni dogodek skupaj s postavljanjem mlaja vrnil na Krvavčji Vrh.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Akcija MladeFace, akcija slovenske mladine za Slovenijo tudi pri nas      27.04.2011

 

Kot kaže je mladim dovolj zamorjenega, apatičnega vzdušja, ki nas preveva zadnje čase. Kot je razumeti iz spodnjega sporočila za javnost bi radi storili nekaj dobrega za vse, za tiste, ki so pomoči potrebni, za okoje v katerem živimo in s tem tudi zase. Tej vse slovenski akciji so se pridružili tudi naši mladinci, zato bi bilo prav, da jim prisluhnemo, jim pomagamo v materialu in jim predlagamo kaj bi morda lahko vključili v aktivnosti, ki jih načrtujejo.

 

Preberite spodnje sporočilo za javnost!

 

 

SPOROČILO ZA JAVNOST

 

KONTAKT: ALEŠ PLUT

MOBITEL: 040 889 151

  E naslov: aleplut@gmail.com

 

»Če bi naredili vse kar smo sposobni, bi bili osupli.«

(Thomas Edison)

 

Res je, mladi smo zmožni marsičesa. Tudi mi smo vitalni del naše države, sveta, prihodnost naših krajev. Akcija MladeFace je akcija slovenske mladine za Slovenijo. Pobuda je prišla s strani skupine mladih, ki želimo povezati vse mlade v Sloveniji, da v soboto 21. maja 2011 s skupnimi močmi naredimo ogromno dobrih del za svoje domače okolje. Gre za prostovoljno iniciativo mladih, ki bomo na ta dan pokazali vsem okoli sebe, da smo mladi aktivni, kompetentni in družbeno odgovorni. V Sloveniji je bilo konec leta 2010 387.493 mladih v starosti od 15 do 29 let. To je ogromna številka posameznikov, še pomembneje pa gre za veliko pozitivne energije, ki jo želimo zajeti in usmeriti v spremembe. 

V sklopu akcije želimo: 

 • povezati VSE mlade v Sloveniji in zamejstvu ter prebuditi kolektivni duh v dobi individualizma,

 • ozavestiti javnost o moči mladih,

 • pretvarjati apatijo v opolnomočenost skozi aktivizem in pristno civilno-družbeno iniciativo,

 • podreti stereotipe o mladih,

 • motivirati mlade k povezovanju,

 • motivirati mlade k večji aktivnosti tudi v prihodnje,

 • ozavestiti javnost o pomenu solidarnosti,

 • medgeneracijsko sodelovanje,

 • narediti veliko dobrega!

 Zato pozivamo vse mlade v Semiču, da se vsak od nas ozre okrog sebe in se vpraša, kaj lahko sam ponudi okolici ter to na dan 21. maja letost tudi uresniči. Potencial v nas je ogromen! Dobro delo naredimo za bližnje, mlajše od 15 let ali starejše od 30, lahko se organiziramo in spremenimo nekaj v svoji bližnji okolici, kar nas že dlje časa moti.  

Če le naštejemo nekaj primerov dobrih del: skupina mladih fantov se odloči prekopati vrt starejši gospe, ki nima nikogar, da bi to storil zanjo; člani lokalnega mladinskega društva posadijo drevesa v svojem kraju; skupina mladih uporabnikov mladinskega centra organizirajo dobrodelno dražbo svojih izdelkov in sredstva namenijo družini, ki je v socialni stiski; 3. razred glasbene šole organizira koncert v domu upokojencev; mladi ljubitelji pohodništva se odpravijo na bližnji vrh na pohod ter s seboj vzamejo vreče za smeti, ki jih najdejo na poti; dekle daruje kri v bližnjem zdravstvenem domu; skupina sošolk skuha kosilo za brezdomce, ki se zbirajo v bližnjem parku. Dobro delo mladi vpišejo v bazo na portalu www.mladeface.si in se pridružijo iniciativi, ki bo letos spreminjala podobo Slovenije.

Pozivamo tudi vse ostale, da prispevajo k akciji. Mnogi mladi, se bodo obračali na različne naslove – občino, podjetja, šole, posameznike, z željo pridobiti nekatere potrebščine, ki jih bodo potrebovali za izvedbo nekaterih aktivnosti. Pozivamo vse, da jim odstopijo ali posodijo lopate, čopiče, plastične vrečke, odpadne materiale, barve, in vse ostalo, kar bi mladi potrebovali. Na portalu www.mladeface.si  bo seznam potrebščin, ki jih potrebujejo, vi pa enostavno z njimi stopite v kontakt in jim zadeve odstopite.  

V semiški občini sta k  akciji pristopila že dve mladinskih organizacij: Društvo podeželske mladine Semič, in KD Orel.  Sedaj smo pričeli z identifikacijo nekaterih pomanjkljivosti, ki jih v Semiču  želimo odpraviti.

Zavedamo se, da smo mladi pomemben del naše družbe, ki lahko ogromno doprinese Sloveniji. To bomo dokazali 21. maja. Pokazali bomo svojim mlajšim in starejšim sokrajanom, da se lahko zanesejo na nas, saj tudi nam ni vseeno za okolje v katerem živimo in za ljudi s katerim si delimo našo vas, občino, regijo ali državo. 

Za več informacij nas kontaktirajte na zgornji kontakt. Za dobro delo, ki ga boste storili z objavo tega obvestila, bomo zelo hvaležni.

 

Lep mladinski pozdrav!

Semič,  27.04.2011

 
Salamada in Krvoško štrudline  08.04.2011

PGD Krvavčji Vrh obvešča, da bo poleg ocenjevanja salam potekalo letos tudi ocenjevanje domačih jabolčnih in sirovih štrudljev. Salame in štrudlje prinesite v soboto 9. aprila 2011 najpozneje do 10 ure v gasilski dom. Kotizacija za udeležbo na ocenjevanju znaša 5 €. Najbolje ocenjeni štrudlji in slame bodo nagrajeni.

Razglasitev rezultatov bo isti dan ob 19 uri.

Končno smo tudi letos dočakali pusta    08.03.2011
Letos se nikakor noče posloviti zima, zato smo že komaj čakali pusta, da maškare preženejo hladne dni. Če to drži ali ne bomo kmalu videli, kaže pa že na to, da nekaj bo iz tega, saj je bil današnji dan lep, sončen, predvsem pa tudi nekoliko toplejši od mnogih pred njim.

Krvoška mladina se je kmalu popoldan odpravila od hiše do hiše, da bi domačim zaželela dobro letino. V teh neprijaznih časih se je prav prijetno spomniti kako smo to sami počeli v mladih letih. Maske so sicer bolj sodobne, a namen ostaja enak in naj takšen ostane tudi prihodnjim rodovom.

 

Letos se dan norcev pokriva s praznovanjem dneva žena. Dekleti iz sosednje vasi z oboroženim spremstvom sta ob svojem obisku ženskam podarile tudi skromen cvet. Lepo in domiselno s čemer so  vsi skupaj poželi veliko simpatij.

 

Zbor vaščanov Krvavčjega Vrha    04.03.2011

V petek 4.marca so se zbrali vaščani Krvavčjega Vrha v gasilskem domu na zboru vaščanov. Zbor je sklicala županja Polona Kambič, na njem pa so se vaščani odločali tudi o tem komu bodo v naslednjih štirih letih zaupali vodenje vasi. Najprej je bilo predstavljeno delo v preteklih treh letih, kolikor časa je v vasi deloval Vaški odbor pod vodstvom Staneta Pluta. Vsi skupaj so ugotovili, da je bilo v tem obdobju narejeno zelo veliko in da se je izgled vasi povsem spremenil, seveda na bolje. Vloženega je bilo veliko dela, ki je v dobrem medsebojnem sodelovanju vaščanov, župana in občinske uprave pripeljalo do realizacije dveh projektov s pomočjo katerih je vas dobila javno kanalizacijsko omrežje, pločnik in javno razsvetljavo. Gasilci so se aktivno vključili v izgradnjo športnega igrišča, pokopališki odbor pod vodstvom Antona Golobiča pa v izgradnjo podporne škarpe ob pokopališču, urejanju pokopališča in mrliške vežice. Vaščani so poskrbeli za vzdrževanje vaških in gozdnih poti in zgradili pokopališko pot. V vsem tem času pa niso pozabili na druženje. Najbolj pomembno je seveda v vasi praznovanje ob godu zavetnika cerkve na Krvavčjem Vrhu sv.Florjana. Že od nekdaj se na ta dan zbere in poveseli vsa vas. Prav tako pa je postal tradicionalen silvestrski pohod. Vedno pa se poleg tega še najde kaka priložnost za druženje. Tako se ob takih priložnostih zgladi tudi kakšen morebitni spor.

Seveda je ostalo nekaj dela iz programa Vaškega odbora nedokončanega. Na večino zamud je vplivala dinamika del na obeh projektih. Skupaj je bilo ugotovljeno, da ni nič zamujenega in da bo teh nekaj nalog lahko uspešno dokončanih pod vodstvom novega Vaškega odbora. Tako je bilo iz strani starega odbora predstavljeno delo, ki naj bi ga v prihodnje opravili v vasi, novi odborniki pa si bodo seveda določili prioriteto in dinamiko del ter dodali nove zadolžitve. Zbor je sprejel tudi sklep, da se za opravljena dela v vasi in zasluge pri razvoju vasi bivšemu županu Ivanu Bukovcu na letošnjem vaškem prazniku, Florjanovem, podeli listina častnega vaščana Krvavčjega Vrha.

Na zboru je bila brez zadržkov izglasovana razrešnica članom dosedanjega Vaškega odbora, ki je med drugim poskrbel tudi za predlog nabora novih članov. Pri tem so se potrudili, da bo novi Vaški odbor znatno pomlajen in bodo mladi v njem dobili priložnost, da se vključijo v delo in odločanje o pomembnih stvareh v vasi.

Vaščani so soglasno potrdili člane Vaškega odbora Krvavčji Vrh, ki ga bo v naslednjih štirih letih vodil Franci Požek.

Sprejet je bil tudi program dela:

 • Ureditev parkirišča in okolice pri vežici, ureditev zemljiško knjižnega stanja in ekološkega otoka

 • Zasaditev vrta pri Konjskem dolu

 • Urejanje vaških in gozdnih poti

 •  Ureditev Ljubljanske poti

 • Ozelenitev in zasaditev nad škarpami

 • Cesta Krvavčji Vrh – Lokvica

 • Urejanje spletne strani

 • Družabno življenje v vasi (ustanovitev društva)

 • Prenova škarpe okrog pokopališča (pokopališki odbor)

 • Načrtovanje sprehajalne peš poti

Županja je na zaključku zbora predstavila tudi zadnje novice o izgradnji tretje razvojne osi. Sledilo pa je družabno srečanje, tako kot se to na Krvavčjem Vrhu spodobi.

 

Uradni del je zaključen, kar pa ne pomeni, da je zmanjkalo tem za koristne pogovore z županjo

 

Tudi po zaključku je bila razprava zelo živahna

 

"Likof" bo.

 

Silvesterski pohod            31.12.2010

Kljub hladnemu (-7 C) in meglenemu vremenu se je pred gasilskim domom zbralo kar lepo število vaščanov

 

Med potjo se je pridružilo še kar nekaj pohodnikov, tako da je bilo na koncu silvestrskega pohoda udeleženih skupaj 36 vaščanov

 

 

Po prihodu na Gradnik se je tistim, ki jih hoja ni dovolj ogrela prilegla toplota ognja

 

Pri Šopčičevi zidanici se je pohodnikom lepo prilegel topel napitek ali kozarček "kratkega"

 

 

 

Tudi tokrat je bil Žan najmlajši pohodnik

 

Pot se je nadaljevala proti Zabrezju. Kar nekaj udeležencev ima tu svoje zidanice, ki so tudi tokrat prijazno odprle svoja vrta

 

V Krumčevi zidanici sta nas pričakala Roman in Korel, ki sta pripravila topel prigrizek

 

Ni pa zmanjkalo niti kuhanega vina

 

 

Pa smo nazaj. V pričakovanju novega leta ni manjkalo dobre volje

 

Pohodnikom se je pridružili še večji del vaščanov, ki so ostali doma in vsi skupaj so pričakali novo leto

 

Žal nas je tudi letos med pohodom megla prikrajšala za lep razgled na okoliške kraje in užitke ob ognjemetu. Bo pa drugič lepše.

 

Kraški pojav na nepravem mestu  21.12.2010

V okolici Krvavčjega Vrha ni nič nenavadnega, če se od časa do časa udre kaka prepad, kot običajno domačini poimenujejo udorno jamo. Tokrat se je jama udrla slabih 100 metrov od odcepa za Zabrezje na cesti Krvačji Vrh - Gradnik. Gre za kakšne tri metre široko in približno meter globoko udorno jamo, ki ima krater na bankini ob samem robu ceste. To ne bi bilo nič posebnega, če ne bi jama segala nekaj več kot meter pod vozišče zaradi česar obstaja nevarnost, da se cesta pod težo vozila pogrezne. Delavci CGP ja so ta del ceste označili, da ne bi prišlo do nesreče. Upajmo, da se je zemlja posedla do konca in da se udor ne bo večal. Seveda pa čaka cestarje sanacija.

 

 

 

 

 

 

 

 

Zimska idila   03.12.2010
Sedaj pa lahko že z gotovostjo trdimo, da je prišla zima in z njo povezane dejavnosti kot je kidanje snega itd. Za tiste, ki ste bili prikrajšani za prelep pogled na zasneženo pokrajino pa nekaj spodnjih posnetkov.
 

 

 

 

Najstarejša vaščanka Angela Ogulin praznuje svoj 97 rojstni dan           27.11.2010

Mnogim med nami se lahko le kolca, da bi doživeli tako spoštljivo starost, kot jo bo dočakala Škalova botra v nedeljo 28.novembra 2010. Seveda je v takih letih največje darilo zdravje in bister um. Vse to in še mnogo drugih stvari premore slavljenka. Je namreč najstarejša vaščanka in za njen rojstni dan je v vasi kar "mali" praznik. Običajno jo že dan pred praznovanjem obiščejo vaščani, predstavnice Rdečega križa, zelo ponosna pa je tudi na obisk takratnega župana Ivana Bukovca. Glede na to, da je še zelo vitalna je redno prisotna na večjih dogodkih v vasi. Vse najboljše!

Pa si poglejmo nekaj utrinkov:

 

 

 

Obvestilo 27.10.2010

28.10.2010 bo enodnevna popolna zapora ceste Semič - Metlika na Krvavčjem Vrhu zaradi asfaltiranja. Prav tako bo zapora ceste tudi v petek, 29.10.2010 med 16 in 17 uro zaradi slovesnosti ob otvoritvi ceste.

Obvestilo
29.10.2010 bo v sklopu praznovanja občinskega praznika ob 16 uri na Krvavčjem Vrhu otvoritev kanalizacijskega omrežja s čistilno napravo, rekonstruirane ceste s pločnikom in javne razsvetljave. Vabljeni.

 

Obvestilo                       17.10.2010 Stane Plut
Vsa tematika povezana z izvajanjem gradnje kanalizacije ČN, rekonstrukcije ceste, pločnika in javne razsvetljave skupaj s foto arhivom je zbrana pod novim naslovom na naslovnici "Izvajanje projektov na Krvavčjem Vrhu".   Povezava
Novinarska konferenca župana Ivana Bukovca na Krvavčjem Vrhu 01.06.2010
Danes je bila v gailskem domu na Krvavčjem Vrhu novinarska konferenca z naslednjim dnevnim redom:

1.    Evropski projekti Občine Semič:

2.    Pomoč mladim družinam za prvo reševanje stanovanjskega problema.

3.    Reševanje romskega naselja Belečnik v sodelovanju z Občino Črnomelj.

4.    Razno.

Kar lep del časa pa je bil namenjen investicijam na Krvavčjem Vrhu:

 •  Izgradnji kanalizacije in čistilne naprave

 •  Rekonstrukciji lokalne ceste in javne poti s pločnikom in javno razsvetljavo

 •  Igrišču Krvavčji Vrh.

Izgradnja kanalizacije in čistilne naprave Krvavčji Vrh

Občina Semič je, s sklepom Službe Vlade RS za lokalno samoupravo in regionalno politiko št. 4300-88/2009/340, z dne 19.04.2010 za investicijsko operacijo »Izgradnja kanalizacije in čistilne naprave Krvavčji Vrh«, pridobila sredstva Evropske unije, Evropskega sklada za regionalni razvoj, na podlagi izvedenega postopka Tretjega javnega razpisa za izbor operacij iz prednostne usmeritve »Razvoj obmejnih območij s Hrvaško« v okviru Operativnega progama krepitve regionalnih razvojnih potencialov za obdobje 2007-2013, razvojne prioritete »Razvoj regij«.

Občina Semič in prebivalci naselja Krvavčji Vrh, bodo z izgradnjo kanalizacije in čistine naprave pridobili enega pogojev za bivanje v odročnem delu občine, izboljšalo se bo trenutno stanje infrastrukture v naselju ter s tem pozitivno vplivalo na izgled, ekologijo in poseljenost naselja Krvavčji Vrh. Ta pridobitev je namenjena 82. prebivalcem tega dela občine.

Celotna investicijska operacija je ocenjena na 294,118,47 EUR z DDV in zajema dela, povezana z gradnjo, investicijsko in projektno dokumentacijo, nadzorom gradnje in informiranjem javnosti.

Glede na odobrena sredstva in dinamiko možnega koriščenja le-teh, nameravamo dela zaključiti najkasneje do konca septembra 2010. V kratkem bo podpisana pogodba z izvajalcem del. Izvajalec bo z deli pričel takoj po podpisu pogodbe in jih zaključil do konca septembra 2010.

REKONSTRUKCIJA KATEGORIZIRANE LOKALNE CESTE LC 255011 ODSEK METLIKA – KRVAVČJI VRH IN KATEGORIZIRANE JAVNE POTI JP 870401 ODSEK KRVAVČJI VRH 1 S PLOČNIKOM IN JAVNO RAZSVETLJAVO KRVAVČJI VRH

Občina Semič je, s sklepom Službe Vlade RS za lokalno samoupravo in regionalno politiko št. 4300-88/2009/339, z dne 19.04.2010 za investicijsko operacijo »Rekonstrukcija kategorizirane lokalne ceste LC 255011 odsek Metlika – Krvavčji Vrh in kategorizirane javne poti JP 870401 odsek Krvavčji Vrh 1 s pločnikom in javno razsvetljavo Krvavčji Vrh«, pridobila sredstva Evropske unije, Evropskega sklada za regionalni razvoj, na podlagi izvedenega postopka Tretjega javnega razpisa za izbor operacij iz prednostne usmeritve »Razvoj obmejnih območij s Hrvaško« v okviru Operativnega progama krepitve regionalnih razvojnih potencialov za obdobje 2007-2013, razvojne prioritete »Razvoj regij«.

Občina Semič in prebivalci naselja Krvavčji Vrh, bodo z rekonstrukcijo lokalne ceste in javne poti s pločnikom in javno razsvetljavo pridobili enega pogojev za bivanje v odročnem delu občine, izboljšalo se bo trenutno stanje infrastrukture v naselju, s tem pa bomo rešili problem dostopa po slovenskem ozemlju do bivališč, s ciljem ohranjanja poseljenosti območja ob meji – naselja Krvavčji Vrh. Pridobitev je namenjena 82. prebivalcem tega dela občine.

Celotna investicijska operacija je ocenjena na 357.438,22 EUR z DDV in zajema dela, povezana z gradnjo, investicijsko dokumentacijo, nadzorom gradnje in informiranjem javnosti.

V letu 2010 smo pristopili k izdelavi investicijske dokumentacije in izvedli prijavo na javni razpis. Glede na odobrena sredstva in dinamiko možnega koriščenja le-teh, nameravamo dela zaključiti najkasneje do konca septembra 2010.

Skupna vrednost obeh projektov znaša dobrih 651.556 EUR s čemer bo vas urejena z vso komunalno infrastrukturo in bo dobila celostno podobo v letošnjem letu.

Prav tako bo letos zgrajeno širokopasovno omrežje elektronskih komunikacij v Občini Semič, začetek gradnje priključkov pa je predviden v drugi polovici leta. Trenutno potekajo dogovori med zasebnim partnerjem Tritel d.o.o. in potencialnimi operaterji, ki bodo gostovali v omrežju.

Igrišče Krvavčji Vrh

Trenutno tečejo tudi dela na športnem igrišču, ki naj bi bila zaključena do 24.julija 2010, ko se bo na njem odvijala slovesnost ob 80- letnici PGD Krvavčji Vrh.

 

 

 

 

 
Florjanovo 2010
Salamada 2010  20.03.2010
 Povezava do video vsebine

Danes dopoldan je na Krvavčjem Vrhu potekala šesta salamada - ocenjevanje salam v organizaciji Prostovoljnega gasilskega društva Krvavčji Vrh. Na ocenjevanje je tokrat prispelo 22 salam kar je najvišje število doslej. Samo ocenjevanje je sestavljeno iz dveh delov. Tako so danes dopoldan salame ocenili člani strokovne komisije, ki jo je vodil Peter Stariha, zvečer po 19 uri pa bodo salame ocenjevali tudi obiskovalci prireditve. Obe oceni služita za izračun končne uvrstitve. Po oceni strokovne komisije vodijo slame, ki so jih v oceno prinesli Zvonko Kambič, Grega Zorc in Ivanka Golobič, okrog 22 ure pa bodo znani tudi uradni rezultati in zmagovalci ocenjevanja. Predsednik komisije Peter Stariha je zatrdil, da so vse salame, ki so jih ocenili dobre, nekatere pa so nekoliko boljše od ostalih, nobenega vzorca pa ni bilo potrebno izločiti. Dodal je še, da takšna ocenjevanja veliko doprinesejo k dvigu kakovosti suhomesnatih izdelkov, ki jih pripravljajo na naših kmetijah.

Pust   17.02.2010
Pust se je poslovil in kot kaže so bile maškare vsaj za zdaj pri svojem delu kar uspešne. Tako kot vsako leto so tudi letos krvoške maškare obiskale sleherno domačijo v vasi. Z dobrimi željami za obilno in zdravo letino pa so se odpravile tudi v sosednjo vas Cerovec . Maškare pa ne bi bile maškare, če ne bi za svoje poslanstvo in odgovorno delo prejele tudi kakšne nagrade. Menda so bile letos zelo zadovoljne, saj jim niso nikjer pred nosom zaprli vrat ali pa jih od hiše pustili, da ne bi prišlo kaj v košarico, ki jo nosijo s seboj za ta namen.
 
Vabilo na snežne užitke 11.02.2010    Tomaž Požek

 

KRVOŠKI GASILEC/KA SMUČA

Zaradi obilnega snega, se je v vasi pojavilo obdobje počasnega, umirjenega življenja. Da pa ne bi vaščani zakrknili in ob prehodu v pomlad začutili bolečine v mišicah zaradi nerazgibanega življenja, smo v skladu z glasom posameznika, potrebni pomagati sami sebi in se udeležiti drugega (2) smučarskega piknika na smučišču Bela (po starem GAČE). 

V kolikor ste se pripravljeni razgibati, družiti in uživati v beli naravi se nam pridružite v soboto, 13.2.2010 ob 9:00 uri na smučišču Bela. Za jedačo in kuhančka bo poskrbljeno. Zaželjeno pa je, da s seboj prinesete tudi kapljico domačega.

Ker je udeležba na lastno odgovornost, se primerno obujte, oblecite, nabrusite smuči in sanke, tisti, ki pa ne bi radi "štanfali", si vzemite s sabo še kakega evrota (€) za smučarsko karto.

Za otroke skrbijo starši.

Prijavite se na mob: 041-312-494, Tomaž Požek

Z pozdravom:     Več nas bo, ceneje bo!

Datum: 11.02.2010

 

 
Zimske radosti  14.januar 2010

Tina Kolenac je poslala zanimivo fotografijo krvoškega podmladka, ki uživa na snegu.

Na sliki od leve proti desni: Leon Kolenac,  Lan Ogulin in Ana Požek.
Več kot očitno pa je, da so mamice kupovale v isti trgovini.

 

Namesto voščila        1. januar 2010

Spoštovane vaščanke in vaščani Krvavčjega Vrha

Zaključili smo leto, ki je prineslo veliko novega v vas. Bili smo dejavni skozi celo leto in postorili marsikaj, kar bo prineslo vaščanom nove možnosti razvoja in izboljšalo kakovost življenja. Tako je bil v preteklem letu  izdelan projekt kanalizacije, pločnika in javne razsvetljave ter pridobljeno gradbeno dovoljenje zanj. Uredili smo poti na pokopališču, stekela so zemeljska dela za projekt s katerim bomo v tem letu dobili sodobno elektronsko povezavo s svetom, izdelan je vzhodni krak kanalizacije do čistilne naprave, izvedli smo nekaj čistilnih akcij poti in brežin okoli bodočega igrišča. Gasilci so pripeljali novo gasilsko vozilo, v izdelavi je prikolica za gasilsko opremo pa še kaj bi se našlo. Vse to je bilo narejeno z dobro voljo vseh, tako gasilcev, pokopališkega odbora, vaškega odbora in posameznikov. Najpomebnejše pa je, da smo vsi skupaj v vasi ustvarili ustvarjalno vzdušje, ki premaguje težave. Tako vzdušje bo potrebno vzdrževati tudi v letu v katerega smo vstopili. Pred nami je namreč izvedba vsega kar smo si zastavili v preteklem letu. Najbrž ni vaščana, ki mu ne bi bilo jasno, da bo vas v tem letu povsem razkopana zaradi zemeljskih del, da bomo morali en z drugim potrpeti, se strpno pogovarjati in iskati optimalne rešitve, dokler bodo po vasi brneli gradbeni stroji. Ko bodo dela zaključena bo vas dobila novo podobo, predvsem pa bo vsa infrastruktura postala bolj funkcionalna in varnejša. Gasilsko društvo bo praznovalo 80 letnico obstoja, skratka dela nam ne bo manjkalo niti v tem letu.  Kako bomo pri tem uspešni ni stvar samo takšnih ali drugačnih odborov ter Župana, pač pa slehernega vaščana. Vsi skupaj in vsak po svojih močeh bomo zmogli. Sedaj je čas, da praznujemo in smo ponosni na opravljeno delo, po praznovanju pa bo potrebno zasukati rokave in se spoprijeti z izzivi, ki so pred nami.

Vsem vaščankam in vaščanom želi Vaški odbor veliko sreče in zdravja, predvsem pa dobrega počutja v vasi v letu 2010.

 

Stane Plut

Predsednik Vaškega odbora

 
Silvestrovo na Krvavčjem Vrhu 31.12.2009/01.01.2010
 

Povezava do video vsebine

 

Zadnji dan v letu vaščani Krvavčjega Vrha v občini Semič že tradicionalno pripravijo silvesterski pohod. Lanski mraz je letos zamenjalo toplo in deževno vreme, ki pa ni ustavilo okrog 35 najbolj vnetih vaščanov, da se ne bi odpravili na pot do sosednjega Gradnika in po gozdni poti preko Zabrezja nazaj na Krvavčji Vrh. V slabih dveh urah so po dežju pohodniki prispeli nazaj v vas pred gasilni dom, kjer se jim je pridružil še dobršen del prostalih vaščanov. Vsi skupaj so dočakali novo leto, si voščili in uživali v ognjemetu. Pravzaprav je skoraj neverjetno, da so pred nekaj leti ob takih priložnostih še krepko pokale petarde, sedaj pa so bili prazniki na Krvavčjem Vrhu nenavadno mirni. Pokanje petard so zamenjali razni svetlobni efekti, kar je seveda veliko lepše za oko pa tudi nekoliko manj nevarno.

Vaški odbor se zahvaljuje vsem, ki ste pomagali pri izvedbi letošnjega silvestrovanja.

 

Čeprav hoja v dežju ni ravno najbolj prijetna so bili pohodniki dobro razpoloženi.

 

Na pohodu je bilo kar lepo število mladih. Žan, najmlajši med pohodniki se ni prav nič pritoževal nad vremenom. 
 

Tradicionalno zbiranje vaščanov pri gasilnem domu pred polnočjo ne zamudi skoraj nihče.

 

Ko ura na cerkvenem zvoniku odbije polnoč napoči trenutek, da se izrečejo najlepše želje vsem sosedom za leto v katero smo pravkar vstopili.
Ognjena vaja na Krvavčjem Vrhu - prispevek radia Krka  31.12.2009
Predstavitev v oddaji TV Slovenija "Na zdravje"   27.11.2009

V priljubljeni oddaji Na zdravje na nacionalni TV so se 27. novembra predstavili tudi Belokranjci, pravzaprav Semičani. Odajo si v celoti lahko ogledate na spletni povezavi http://tvslo.si/predvajaj/na-zdravje/ava2.51696038/

 

Vidno vlogo v oddaji sta odigrala tudi Franci Nemanič - Roganček kot mojster domače obrti (zgoraj) in Andreja Milavec iz Gradca s svojimi umetnijami poslikave na steklu (spodaj).

 

 

 

Franci je v uvodu uspel povedati da je iz Krvoškega Vrha......

 

Pokazal je kako in z kakšnimi pripomočki izdeluje svoje izdelke iz bakra.

 

Povedal kako nastanejo posamezni elementi, ki tvorijo zelo lepe končne izdelke.

 

Ravno, ko se je Franci pošteno razgovoril pa je Boštjan Romih moral zaključiti njun pogovor.

 

Na oddaji je Sonja Škof iz Črešnjevca skupaj z kmečkimi ženskami iz Semiča predstavila tipčne semiške jedi, ki so jih pripravile za to priliko.

 

 

 

Predstavitev na vaški spletni strani 15.11.2009

Po enem letu delovanja vaške spletne strani smo za vaščane odprli možnost odpiranja elektronskih naslovov in predalov. E-naslovi so v obliki: ime.priimek@krvavcji-vrh.si .

Poleg objave povezav na spletne strani posameznih vaščanov o njihovi dejvnosti so sedaj odprte tudi možnosti oglaševanja storitev z odprtjem predstavitvene spletne strani ob uporabi poddomene v okviru registrirane domene www.krvavcji-vrh.si. Takšno možnost je prvi izkoristil Franci Požek za dejavnost, ki jo opravlja. Tako lahko v spletnih brskalnikih uspešno najdete pod nazivom "izkopi Požek" to predstavitveno stran z naslovom www.izkopi-pozek.krvavcji-vrh.si . Le zakaj ne bi za nekaj evrov nadomestila s katerim smo poravnali le stroške gostovanja na spletnem strežniku predstavili sebe ali svojo dejavnost.

Ocenjevanje medenjakov     05.11.2009

Danes je bila na otvoritvi prireditve Darovi jeseni v sosednji Metliki med drugimi dogodki tudi podelitev priznaj iz letošnjega ocenjevanja medenjakov.  Odlično se je s svojimi medenjaki odrezala Krvoščanka Ana Plut, ki je prejela zlato priznanje in po mnenju ocenjevalne komisije spekla letos najboljše medenjake s čemer je seveda osvojila prvo mesto. Čestitamo!

 

Priznanje in nagrado za prvo mesto sta podelila Jože Simončič, direktor KGZ Novo mesto (levo) in Vladimir Auguštin, predsednik Čebelarske zveze Bele krajine (v sredini).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Umetnost peke domačih piškotov je doma predvsem na podeželju. Upajmo, da bo tako ostalo tudi za naprej in da se bodo izkušnje naših gospodinj prenašale tudi na mladi rod. Veliko dobrega se skriva za domačimi vrati, a v glavnem zaradi skromnosti ostane skrito vsem ostalim, zato gre seveda čestitati tudi kmetijski svetovalni službi, da pomaga pripravljati in aktivno sodeluje na takih ocenjevanjih ter vspodbuja kmečke ženske, da razkrijejo svoje bogato znanje tudi vsem ostalim.

 

 

"Pa saj sem spekla čisto navadne medenjake", je rekla nagrajenka. Seveda, saj ravno taki, ki so bili včasih na mizi le ob prazničnih dneh so tisti tapravi, ki se jih radi spominjamo z nostalgijo.

 

Polaganje cevi za optični kabel   05.11.2009

Končno smo dočakali dela težko pričakovane posodobitve telekomunikacijskih vodov, ki bodo v vas pripeljala "normalen" dostop do svetovnega spleta pa kabelsko TV in bolj zanesljivo telefonsko povezavo. Dela so danes stekla in položeni so v zemljo prvi metri cevi. V projektu gre za evropska sredstva, kjer ni heca, zato lahko pričakujemo, da bodo dela zaključena v predvidenem roku osemnajstih mesecev. Pustimo pa se presenetiti in bomo morda novo pridobitev odpirali že ob naslednjem občinskem prazniku.

Nekoliko bo zopet "razskopano" po vasi a brez tega ne gre. Kaže pa da bodo izvajalci delali sproti od jaška do jaška, tako da bodo lahko tudi sproti pospravili za seboj.

Na dokaj prometni cesti Semič - Metlika pa bodo morali biti nekoliko potrpežljivi vozniki in spoštovati navodila delavcev, ki bodo uravnavali promet tam kjer bo to potrebno.

 

 
Dopolnitev prispevka "Noč Čarovnic"     05.11.2009

 

Takole piše Tomaž:

Pošiljam dokazno gradivo, da so ble tud na druge strane vasi buče. Ne v takem številu kot na oni strani cerkve, ampak za prvič je to, to. Z leti, ko čarovnice rastejo se bodo tudi buče namnožile.

 

Lepo, ni kaj. Upam, da je mala Ana uživala ob lučkah, ampak ko sem jaz "lutal" po vasi z fotoaparatom je bila tema. Preveri datum na fotoaparatu, na fotografiji je namreč datum 30.oktober :-).
 

Začelo se bo!   31.10.2009
Pred prvim novembrom smo Krvoščani uredili in polepšali pokopališče, takoj v začetku novembra pa se bodo začela dela za izgradnjo sodobnega telekomunikacijskega omrežja. Pravtako pa bodo gradbeni stroji zabrneli tudi na vzhodnem kraku kanalizacijskega omrežja, ki naj bi bil še letos zgrajen vse do čistilne naprave, ki bo stala v Konjskem dolu. Upajmo le, da bo še nekaj časa vzdržalo vreme, da bo lahko gradnja nemoteno tekla.. 
 
Noč čarovnic 31.10.2009                                        Tekst in foto: Stane Plut

Pred mnogimi leti, ko so na njivah dozorele buče in smo jih običajno z lojtrnikom pripeljali domov, se je za nas mularijo začelo zelo zanimivo opravilo. Buče, ki so bile v glavnem namenjene za hrano prašičev smo izdolbli, oziroma iz notranjosti pobrali meso od katerega smo ločili koščice, preostanek pa so dobili prašiči. Koščice smo posušili in shranili za seme, kar nekaj pa smo jih tudi pojedli, saj takrat nismo poznali arašidov, pistacij, smokijev in čipsa.

Marsikatera buča pa je bila deležna prav posebne obdelave. Izrezali smo ji oči, nos in škrbasta usta in v njej ob večerih prižgali svečo, pa ne tako parafinsko, ker so bile predrage, ampak smo jih običajno kar sami izdelali doma. V ta namen smo v kos pese ali krompirja izrezali luknjo, ki smo jo napolnili s staro mastjo in vstavili vanjo zvito staro cunjico za stenj. Zvečer smo strašilo postavili kam k cesti in prižgali v njej »svečo«. Zamaknili smo se za prvi vogal in čakali ali se bodo mimoidoči prestrašili našega strašila. Bolj je bila podoba buče grozljiva, bolj je bila imenitna. Seveda naše početje ni bilo povezano z današnjim uvoženim praznikom čarovnic, pač pa del otroške igre, ki je morda imel korenine tudi v kakšnem starem poganskem običaju.

Tako kot drugod v Sloveniji se je tudi na Krvavčjem Vrhu v zadnjih letih začela uveljavljati noč čarovnic. Pravzaprav se je ta pojav prijel predvsem v vzhodnem delu vasi, meja pa je cerkev. Tako letos na zahodnem delu ni svetila niti ena buča, kar je pravo nasprotje množici svetlečih buč na vzhodu vasi. Največ jih je bilo tudi letos pri Šopčičevem Toniju, pa pri Gurincovih in Latinovih, vmes pa še nekaj posameznih buč različnih lastnikov. Tako razsvetljena vas je pritegnila kar nekaj pozornosti mimovozečih avtomobilov, skoraj tako kot bi se ob cesti sprehajala kakšna pomanjkljivo oblečena mladenka. Krvoščani pa seveda iz vsake priložnosti potegnejo kaj koristnega. Tako se je staro in mlado zbralo pri Latinovih, kjer je kljub hladni noči lepo dišalo po pečenem kostanju. Možakarji so v šali dejali, da pazijo, da ne bo katera od vaščank zajahala metle in jo mahnila na jug proti Kleku. In res v soju polne lune ni bilo videti nobene sumljive sence na metli, vsaj dokler so bili možje na straži ne.

 

Latinove buče

 

 

Gurincove buče

 

Šopčičove buče

 

Škalova buča

 

Kostanj in mošt sta popestrila hladen jesenski večer.

 
Nova spletna stran 29. avgust 2009             www.cresnjevec.net

Te dni smo v spletnih brskalnikih odkrili novo spletno stran. Slabo leto za Krvoščani so svojo vas na spletu sklenili predstaviti tudi Črešnjevčani. Če povemo čisto po resnici, smo to pričakovali celo nekoliko prej. Pravzaprav smo lahko zelo veseli, da gre vzhodni del semiške občine tako naprej z časom. Stran je lepo zastavljena in se je počasi začela polniti z vsebinami. Kolegu Petru, ki urejuje stran, gredo vse čestitke za uspešno delo, seveda pa mu želim veliko uspeha in zadovoljstva ob predanem delu tudi v prihodnje, saj bo le tako stran imela "svojo dušo". Nedvomno je materiala za objavo veliko in ob uspešnih društvih, ki delujejo v vasi in pomoči vaščanov, Peter ne bi smel imeti težkega dela.

Vaška delovna akcija 29. avgust 2009
Počitnice in dopusti gredo počasi h koncu in zopet bo potrebno poprijeti za delo. Tako smo se vaščani odločili, da bomo v petek popoldan, ko bo mimo najhujša sončna pripeka, zavihali rokave in uredili okolico vaškega igrišča in posekali grmovje ob poti v Krnico. V naslednjem tednu bodo delavci Zavoda za gozdove to pot s stroji nekoliko razširili in nasuli z gramozom.

 

Fantje so prinesli s seboj mehanizacijo, manjkala pa ni niti stara dobra kosa.

 

Tokrat se je izkazal Tomaž (v sredini), ki je v vabilu na delovno akcijo na koncu zapisal: "Pomagite sam ne morem!"  Pa smo prišli in pomagali ......

 

Le kdo bi si mislil, da bo vegetacija tako bujna.

 

In kot kaže nam tudi v prihodnje ne bo zmanjkalo dela.

 

Z nekaj dobre volje je z združenimi močmi je kar hitro okolica igrišča dobila lepši videz.

Počistili in

pokurili pa smo tudi nekaj starih "grehov".

 

 

Drugi del ekipe pa se je zelo zavzeto lotil čiščenja gozdne poti v Krnico.

 

Posekali so grmovje ob poti

in pospravili vejevje.

 

Čeprav se je sonce nekoliko skrivalo za oblake in se bližalo zatonu, ni bilo nikogar, ki si ne bi brisal potnega čela.

Ob občutku, da smo zopet nekaj koristnega naredili za vas, nam ni bilo žal prelitega potu. Zvečer po končanem delu pa je bilo, tako kot vedno veselo, manjkalo ni ne jedače, ne pijače. Pa naj še kdo reče, da si Krvoščani tudi v težkih časih ne najdemo razloga za veselo druženje.

 

Žetev po domače 12.julij 2009

V nedeljo 12.07.2009, ko se je končno nekoliko ustalilo vreme, je Tone Plut – Župenčar organiziral žetev pire na njivi na Golem Vrhu. Žetev naj bi potekala po domače, tako kot v starih časih, vendar brez pomoči tehnike tudi tokrat ni šlo. Zbralo se je kar nekaj vaščanov iz okoliških vasi, ki so pomagali pri žetvi. Tisti, ki niso imeli preveč rjavih srpov so pokazali, kako se je želo včasih.

 

Večji del njive je požel Tone kar z kosilnico starejšega datuma na kateri ima žetveno napravo.

 

Tako je bilo treba le postaviti snope v rastove, da se bodo ti posušili in bo moč žito omlatiti. Ostalo je dovolj časa, da so si navzoči ogledali, nekateri pa se tudi naučili, kako se izdela povreslo, s katerim se zveže snop in se preizkusili v žetvi s srpom.

 

 

Mhlačov Jože je pokazal, kake oblike rastov so bile pri nas v rabi in kako se izdela kopica, v katero so se zložili snopi, da bi zrnje zavarovali pred vremenskimi nevšečnostmi.

 

Kmalu se je videz njive spremenil, saj so navzoči sproti postavili snope v rastove.

 

Seveda pa ni manjkala niti prava kmečka malica. Nekateri so prinesli prigrizek in pijačo kar s seboj. Oto Nemanič iz Lokvice pa je za nameček prinesel s seboj tudi nekaj steklenic odlične penine lastne pridelave. Najbrž ni potrebno posebej napisati, da ta žlahtna kapljica ni ostala ne popita.

 

Tako je minilo nedeljsko popoldne v prijetnem delovnem vzdušju in druženju, kjer smo obudili spomine na žetev, kakršne se je spominjamo tisti, ki smo starejšega letnika. Mlajšim pa smo pokazali, kako se je delalo včasih, ko je bil vsak klas dragocen in ni ostal noben nepobran na njivi. Danes so seveda drugačni časi. Na njivo se pripelje kombanj, ki v nekaj minutah požanje pridelek, ki ga pa žal velikokrat kar lep del ostane raztresenega po njivi.

Ko se bodo snopi posušili, bo prišla na vrsto mlatev. Zrnje bo šlo v shrambo, del slame pa bo Tone namenil prijatelju Otonu iz Lokvice za izdelavo škupnikov za pokrivanje streh.

 

Vabilo na sestanek vaščanov Krvavčjega Vrha  30.maj 2009
Občina Semič in Vaški odbor Krvavčji Vrh vabita vse vaščane in ostale zainteresirane na sestanek, ki bo v torek, 02.junija 2009 ob 20 uri v dvorani gasilskega doma na Krvavčjem Vrhu.

Seznanili vas bomo s projektom izgradnje kanalizacije, pločnika in javne razsvetljave na Krvavčjem Vrhu.

Košnja in čiščenje zarasti okrog igrišča  30.maj 2009
PGD Krvavčji Vrh dobilo novo vozilo 16. maj 2009
Žegnanje in gasilska parada na Krvavčjem Vrhu 2. do 4. maj 2009
Vabilo na ogled razstave "Žegnanje nekoč in danes" 2. maj 2009

Letos so vaščanke Krvavčjega Vrha za žegnanje v gasilskem domu pripravile zelo zanimivo razstavo kako se je praznovalo žegnanje včasih in kako danes. Razstava je zelo domiselno postavljena z veliko eksponati častitljive starosti. Odprta bo do ponedeljka do 16 ure. Če vas bo čez nedeljo pot vodila na Krvavčji Vrh priporočamo ogled vsem, ki se radi spominjate časov svoje mladosti in mladim, ki lahko vidijo kako so lahko nekoč ljudje preživeli brez električnih in elektronskih pripomočkov. Ključ dobite pri pri Anici Golobič nasproti gasilskaga doma.

Sicer pa Krvoščani damo nekaj na svojega patrona sv. Florjana, ki bo godoval v ponedeljek 4.maja. Ta dan je po starem običaju za vaščane dela prost dan. Vsi vaščani pa se zvečer po maši dobimo na družabnem srečanju, kjer seveda ne bo manjkalo ne jedače ne pijače.

 

 
Budnica tudi na Krvavčjem Vrhu 01. maj 2009

Ne samo večji kraji, ki imajo za 1. maja že tradicionalne budnice na ta dan, ampak tudi tako majhna vas kot je Krvavčji Vrh se že nekaj let lahko pohvali, da je bila tudi pri nas zaigrana budnica. Tako nas 1. maja zjutraj obiščejo člani godbe na pihala iz Semiča in zaigrajo nekaj skladb, ki privabijo skupaj vaščane in dajo praznovanju poseben pečat.

 

 

Sestanek Vaškega odbora pri Županu 10.aprila 2009

Danes zjutraj se je VO iz Krvavčjega Vrha udeležil sestanka z županom Ivanom Bukovcem in projektantom, da bi skupaj pregledali idejno zasnovo načrtovane gradnje kanalizacijskega omrežja, pločnika in javne razsvetljave. Podali smo pripombe na projektno dokumentacijo, predstavili in skušali utemeljiti spremembe pri gradnji pločnika in kanalizacije, o katerih smo se dogovorili na zadnjem sestanku VO v smislu, da bi čim manj posegali v privatno lastnino vaščanov. Želimo tudi, da so dela opravljena kakovostno, pridobljena infrastuktura pa čimbolj racionalno postavljena in funkcionalna. Zavedati pa se moramo, da bo kljub vsemu  gradnja zahtevala "žrtve", saj je najbrž vsem jasno, da se zaenkrat odpadnih vod in fekalij ne da prenesti v čistilno napravo brez cevovoda. Prav tako pločnika ne moremo postaviti nekaj metrov nad cesto ali pod njo, a če želimo vse to v vasi imeti bo potrebno za splošno dobro tudi nekaj žrtvovati. Tako je župan dal jasno vedeti, da ni denarja za odkup zemljišč in da bo to moral biti naš prispevek v projektu. Z večino lastnikov zemljišč, kjer bodo potekala dela, smo se člani VO že pogovarjali in dobili njihov pristanek, z vsemi ostalimi pa bomo ta pogovor še opravili, saj je vsem jasno, da gradbenega dovoljenja občina ne more pridobiti, če prizadeti krajani ne bodo hoteli podpisati služnostnih pogodb. Ko bo bodo načrti v taki fazi, da bodo koliko toliko sprejemljivi za vse, jih bomo javno predstavili tudi vsem vaščanom.

 

Celoten projekt je izredno velik finančni zalogaj za občino Semič, ki bo skušala potrebna sredstva pridobiti preko evropskih razpisov. Skupaj z izgradnjo pločnika načrtujemo tudi manjše razširitve cestišča na najbolj nevarnih delih, ureditev brežin in prestavitev škarp, od katerih so nekatere že v zelo slabem stanju. S tem bi se delno ododlžili tudi tistim, ki bodo odstopili zemljišča. Vse kaže na to, da bo potrebno nekoliko prestaviti tudi kapelico. S projektantom smo se tudi dogovorili, da glede na to, da je sedaj skoraj že povsem znana trasa, naj skuša izračunati kar se da točne stroške, ki bodo nastali pri gradnji. Vse skupaj pa bo skoraj sigurno stalo preko 400.000,00 €, kar ni ravno mačji kašelj v času krize.

 

Z vsemi temi deli bi vas dobila vso potrebno komunalno infrastrukturo in bila ena izmed najbolj celovito urejenih vasi v občini Semič. Posebno dolgo pa se z kanalizacijo, tudi če bi to hoteli, ne bo dalo odlašati, saj se leto 2016, ko bo potrebno imeti te stvari urejene, zelo hitro bliža. Glede na to, da imajo belokranjske občine po novem tudi občinskega redarja, pa lahko ob morebitnih kršitvah občinskih odlokov in pritožbah sosedov pričakujemo tudi tovrstne obiske, ki se lahko končajo s posledicami v naših že načetih žepih. Prepričani pa smo, da je vsem v interesu, da čimprej uredimo kanalizacijo in z izgradnjo pločnika zagotovimo vsem varno hojo skozi vas.

 

Zaradi vsega naštetega prosimo vaščane, da preudarno presodijo o tem, kako se bodo odločali, in preden bodo odrekli sodelovanje, premislijo, kakšne posledice lahko povzroči taka odločitev. Vloga VO pri vsem tem je, da ne bo v vlogi žandarja, ampak bo skušal skupaj z vaščani, projektantom in občino Semič poiskati najboljše možne rešitve, ki bodo sprejemljive za vse strani, a kot sem zapisal že zgoraj, povsem brez "žrtev" tudi tokrat najbrž ne bo šlo.

 

Na spodnjih fotografijah si lahko ogledate nekaj utrinkov iz sestanka.        Foto Stane Plut

 

 

 

Taktična vaja gasilcev PGD Krvavčji Vrh    sobota 04.04.2009
Pester konec tedna na Krvavčjem Vrhu:
Salamada 2009 (klikni na povezavo)     sobota 28.03.2009
Sestanek Vaškega odbora   petek 27.03.2009

V petek 27.marca se je sestal VO kjer smo skupaj s pripravljalcem projektne dokumentacije za izvedbo kanalizacije, pločnika in javne razsvetljave v vasi in predstavnikom Občine Semič Boštjanom Ogulinom. Skupaj smo pregledali idejno zasnovo projektne dokumentacije in prehodili celotno traso bodoče kanalizacije. Skupaj smo poskušali poiskati optimalne rešitve za potek glavnega voda in individualnih priključkov nanj. Projektant bo vnesel v načrt naše pripombe in predvidoma 3. aprila bomo vsem vaščanom predstavili potek kanalizacijskega omrežja in lokacijo čistilne naprave. V kolikor ne bo težav s pridobivanjem soglasij vaščanov glede poteka predlagane trase bodo kmalu stekle ostale aktivnosti glede pridobivanja ustrezne dokumentacije in takoj za tem tudi priprave na gradnjo kanalizacijskega omrežja..

 
Pustni torek je bil živ    24.02.2009

Le kdo se ne spomni veselega pohajkovanja po vasi na pustni torek iz mladih let. Takrat je bil pust nekoliko drugačen kot je danes. Bili smo našemljeni v doma narejene maske, namesto šminke nam je prav prišlo oglje ali celo krema za čevlje. Pravzaprav se je vsak znašel po svoje in otroci smo se veselili pusta tako pristno, kot to znajo le otroci. Tudi darila, ki smo jih dobili se ne morejo meriti z današnjimi. Bili smo veseli vsega kar smo dobili. Denar je bil redkost, nobena redkost pa  niso bili krofi, jajca, kakšna manjša klobasa in podobne kmečke dobrote. Otroci smo se zbrali zvečer in jo našemljeni mahnili po vasi. Skoraj, da ni bilo hiše kjer nam ne bi odprli vrat. Ponekod pa so nas tako prijazno sprejeli, da smo se zadržali tudi dalj časa. Le nekaj redkih vrat je bilo, ki so ostala zaprta in za njimi gluha ušesa za otroške radosti. A glej ga zlomka, taka stvar se v otroških letih tako globoko vtisne v spomin, da ostane v njem za vse čase.

In kako je danes? Seveda so danes drugačni časi, a kot kaže se tudi v dobi računalnikov, mobilcev in podobnih sodobnih "dobrin" otroci radi družijo in se veselijo pustnih norčij.  Letos je prišlo na vrata kar nekaj skupin maškar iz Krvavčjega Vrha, Cerovca in celo iz nekoliko oddaljenega Črešnjevca. Če nobene ne bi potrkale na vrata bi bilo sigurno z domačijo, oz. z gospodarjem nekaj narobe. Vse skupinice so lepo zapele in skušale pregnati zimo pa tudi slabo voljo in skrbi, ki jih odraslim nikoli ne manjka.Upajmo, da so bile pri svojem izročilu uspešne.

 
Delovna akcija na igrišču    21.02.2009

Lep sobotni dan so krvoški gasilci izkoristili, da so počistili še del brežine ob igrišču, tako da jo bo možno dokončno urditi s strojem. Sicer pa celotno območje počasi dobiva predvideno obliko.

Konec zimskega spanja   20.02.2009

Po krajšem zimskem počitku, se je v vasi zopet začelo dogajati nekaj bolj konkretnega. Že nekaj dni brnijo stroji na in ob bodočem igrišču na Krvavčjem Vrhu. Izvajalec del je navozil potrebno količino materiala, začel urejati brežine in parkirni prostor. Tako težakova draga počasi le dobiva svojo končno podobo. Zimsko spanje pa le ni bilo pravo in tako globoko kot bi lahko sodili po objavi novic na tej strani, saj se je v tem času dogajalo marsikaj. Gasilci smo imeli občni zbor in izvolili novo vodstvo, ki pospešeno dela na nabavi novega gasilskega vozila. Potrebno je priznati, da bodo prizadevanja kmalu rodila sadove, a brez prostovoljnih prispevkov tudi tokrat ne bo šlo, zato lahko kaj kmalu pričakujete na vratih ekipo, ki bo morala opraviti to nehvaležno delo. Prav tako so tudi letos gasilci zbirali po deset litrov vina na hišo za "gasilčka", ki bo odžejal marsikatero suho grlo, na ta račun pa bo v blagajno kapnil tudi kakšen prepotrebni evro.

Tudi Vaški odbor ne spi zimskega spanja. Pretekli sneg je sicer nekoliko oviral pripravo projekta izgradnje kanalizacijskega omrežja z čistilno napravo, vendar bomo kot kaže v začetku marca dobili na mizo idejno zasnovo projekta na podlagi katere se bomo odločali o nadalnji izvedbi. O poteku sestanka bomo poročali, prav tako pa tudi o načrtih za delo, ki je pred nami.

Še pred snegom je bil označen del ceste na katerem bo potrebno urediti odvajanje meteorne vode, ki ob vsakem večjem dežju odnaša pesek iz bankin v polančevo drago. Upamo, da bo to urejeno, ko se  bodo malo dvignile zunanje temperature.

 

Gasilce, ki se trudijo, da bi čimprej končali dela čaka še kar nekaj prostovoljnega dela pri urejanju okolice.

 

Drage skoraj ni več, ravna površina pa bo dovolj velika za odvijanje rzličnih športnih dejavnosti in urjenje gasilske desetine.

 

Urediti je potrebno tudi dostop na igrišče in parkirišče ob njem.

 
Silvesterski pohod    31.12.2008

Tudi za letošnje silvestrovo se je večina vaščanov odločila, da bo pustila televezirje pri miru in bo rajši našla zadovoljstvo v skupnem pričakovanju novega leta ob prijetnem druženju vaščanov. Od tega nas niso mogle odvrniti niti niske temperature, saj se je termometer spustil za krepkih 8 stopinj pod ničlo. Naredila pa se je lepa jasna noč, ki je razveselila s tisoči zvezd na nebu. V tem prekrasnem ambijentu se je odpravilo na tradicionalni silvesterski pohod 43 udeležencev. Ti pohodi so se pričeli leta 2000 in kot kaže se bodo tudi nadaljevali, saj se jih udeležujejo tako mladi kot starejši. Pa poglejmo še v sliki kako je tokrat vse skupaj potekalo:

 

Priprave so se začele že dan prej, saj je bilo potrebno poskrbeti, da ljudje ne bodo lačni. Polančev Marjan (prvi levo), prizadevni Roman Fink (v sredini) in odgovorna oseba za pripravo golaža Anton Golobič (desno).

 

Glavni kuhar je bil Anton Petric iz Črešnjevca, ki slovi po tem, da zna pripravit odličen golaž. (prvi z leve) Brez pomožnega osebja pa tudi tokrat ni šlo.

 

Seveda ni manjkalo preskuševalcev vonjav. Šopčičev Toni preverja, če bo vse v redu (v sredini).

 

Okrog 19 ure so začeli prihajati prvi pohodniki. V kotlu je že vrelo vino, ki naj bi pomagalo pognati po žilah kri  premraženim.

 

Malo pred 20 uro smo bili že skoraj nared za pohod. Okrepčali smo se še s porcijo golaža in pogreli z kuhanim vinom.

 

Opremljeni s kresničkami in baklami smo se podali v mrzlo z zvezdami posuto noč.

 

Do prvega postanka pri šopčičevi zidanici na Gradniku smo se že lepo ogreli.

 

Tako kot vsako leto doslej nas je šopčičeva Anica (desno) okrepčala s pijačo, pa še marsikaj drugega se je našlo na mizi.

 

Čeprav nismo prvotno načrtovali pohoda na Sodji Vrh smo si pivoščili podaljšano pot in uživali v razgledu po bližnji in daljni okolici. Ustavili smo se pri Sodjevih, kjer je bila zbrana večina vaščanov Sodjega Vrha.

 

Po krajšem postanku in klepetu smo voščili sosedom in se odpravili proti Zabrezju.

 

Po postanku pri krumčevi zidanci kjer so nas domači lepo postregli smo se morali ustaviti še pri radoševi zidanci, če si nismo hoteli nakopati zamere gospodarja Tineta.

 

Počitek na toplem nikakor ni bil odveč.

 

Letos so nam omagali harmonikarji, je pa vedno iznadljivi rogančkov Franci potegnil iz žepa orglice in zaigral nekaj domačih.

 

Nekateri so se iz Zabrezja odpravili naravnost na Krvavčji Vrh, tisti bolj vstrajni pa smo jo še mahnili na Hrib, kjer nas je pričakal škalov Toni in nas povabil v zidanico. Za peč sta se vsela in nazdravila ličetov Tomaž (levo) in latinov Tone (desno).

 

Škalov Toni (levo) je praznoval tudi rojstni dan, zato se nam ni preveč mudilo, morda pa je bilo temu krivo tudi dobro vino.

 

Še malo pičitka pa gremo naprej.

 

Pa smo že doma. Še zadnji kratek postanek pri Franciju Požeku. Nekateri so se naredili malo bolj utrujeno kot so sicer bili, ampak to le za fotografiranje.

 

Pred polnočjo smo se vrnili na "osrednji krvoški trg", se ogreli in okrepčali ter ob krajšem ognjemetu dočakali novo leto. Ko je ura v zvoniku odbila dvanajst je bilo izrečenih veliko lepih besed in želja in upajmo, da se jih bo vsaj del tudi uresničil.

Tisti bolj zmrznjeni smo se okrog enih odpravili proti domu, ostali pa so ob ognju vstrajali pozno v noč.

 
na vrh