Zgodba o sv. Florjanu

 

Legenda o sv. Florjanu pravi, da je bil rimski vojak in je služil vojsko okoli leta 300 našega štetja v provinci Norik blizu Dunaja na ozemlju današnje Avstrije. Prestopil je v krščansko vero in jo tudi učil ter oznanjal med vojaki in ljudstvom. Rimljani so v tistem času kristjane preganjali in tako ga je pooblaščenec cesarja Dioklecijana dal mučili in umoriti. Na noge so mu privezali mlinske kamne in ga vrgli v reko Enns. Kasneje je bil proglašen za mučenika in svetnika, v zaščitnika vode in ognja. Marsikatero hišo je v preteklosti krasila slika ali kipec sv. Florjana, saj so bili ljudje prepričani, da jih varuje pred ognjem. Verovanja v zvezi s svetim Florjanom so se razlikovala po pokrajinah. V nekaterih krajih ljudje na praznik sv. Florjana niso smeli kuriti ognja. Izjema so bile le vaški kovači in pri njih so na ognjišču ljudje pogreli svoje jedi. Moški na ta dan niso smeli kaditi pip. Kdor se je pregrešil zoper te običaje, ga je vaški stražnik odpeljal pred sodnika.

 

V času turških vpadov je bilo okrog cerkve na Krvavčjem Vrhu zgrajeno visoko obzidje, enako tudi pri cerkvi sv. Štefana v Semiču. Obzidje je vaščane obvarovalo pred gotovo smrtjo, ki so jo sejali Turki na svojih roparskih vdorih.

 

 

Kip sv. Florjana v cerkvi na Krvavčjem Vrhu so vaščani zamenjali okoli leta 1905. Stari kip je prej stal v pristrešku pod zvonikom. Tam so ga vraževerni vaščani obrezovali in posvečen les, kip je bil namreč lesen, uporabili kot kadilo zoper razne bolezni. To je šlo tako daleč, da ga je slednjič neka kronična bolnica odnesla domov in ga porabila kot zdravilo.

 

Po večjem požaru, ki je prizadel štiri gospodarje, so se vaščani zaobljubili, da na praznik sv. Florjana, t.j. 4. maja, ne bodo delali na njivah. Od kar imamo v vasi gasilsko društvo, se ta dan še bolj svečano praznuje.

 

Do leta 1942 se je na čast sv. Florjanu tudi zvonilo dve uri po Zdravi Mariji. Med zvonjenjem se je molila posebna molitev k sv. Florjanu, da nas obvaruje ognja, hude ure in raznih nesreč. Danes je ta molitev del Ave Mariji.

 

Dandanes krasi sv. Florijan marsikateri gasilski dom v Beli krajini. Pri nas ga imamo v gasilski dvorani. Podaril nam ga je sosed Tone Konda, ki živi v Avstriji. Za to darilo smo mu zares hvaležni.

 

Na koncu naj omenim še star pregovor, ki velja pri nas: „Pomagaj si sam in sv. Florjan ti bo pomagal.“ Ta rek jemljejo naši gasilci zelo resno.

 

Še nekaj pregovorov o ognju:

 

1.      Ogenj in voda dobro služita, a slabo gospodarita.

2.      Kjer je dim, je tudi ogenj.

3.      Če hiša pogori, dolg na vrat leti.

4.      Majhna iskra lahko povzroči velik ogenj.

5.      Ne gasi ognja s slamo ali oljem.

6.      Ogenj vsako krevljo izravna.

7.      Če sosedova hiša gori, pazi na svojo.

8.      Ogenj ljubezni se najtežje pogasi.

 

Avtor teksta

Plut Stane st.

 


 
 
na vrh