Arhiv dogodkov in novic 2008

 
Silvesterski pohod        Vaški odbor Krvavčji Vrh  28.12.2008

VABILO

 Vse vaščane vabimo, da se v sredo 31.12.2008 udeležijo tradicionalnega silvesterskega pohoda in pričakovanja novega leta.

Program:

·        Zbiranje pred gasilskim domom ob 19,30;

·        Pred odhodom se bomo okrepčali z golažem, kuhanim vinom ali čajem;

·        Odhod približno ob 20 uri proti Gradniku;

·        Na Gradniku se bomo obrnili pri šopčičevi zidanci in nadaljevali pot po gozdni poti v Zabrezje, kjer bo pri pri krumčevi zidanici krajši postanek;

·        Če bo čas dopuščal, bomo po dogovoru nadaljevali pot po gozdni poti na Hrib in čez Cerovec na Krvavčji Vrh.

·        V primeru slabega vremena ali če nam čas to ne bo dopuščal, se bomo iz Zabrezja vračali na Krvavčji Vrh kamor se v vsakem primeru vrnemo med 23 in 24 uro.

·         Pričakovanje novega leta.

V primeru, da bo pot poledenela ali kako drugače neprimerna, bomo šli iz Gradnika po krožni poti čez Sodji Vrh in nazaj na Krvavčji Vrh.

Pohoda se udeležujete na lastno odgovornost. Ker gre kar lep del poti po cesti poskrbite, da boste vidni. V ta namen se opremite s kresničkami, odsevnimi telovniki itd. Uporaba petard je po zakonu prepovedana, so pa za pohod zaželjene bakle ali kaka druga svetlobna telesa. Na Krvavčjem Vrhu pa si dajte ob prehodu iz starega v novo leto duška z raketami, ognjemetnimi baterijami ali podobnimi svetlobnimi efekti.

Kotizacije ni, s seboj prinesite le toliko pijače, kot je boste lahko popili s prijatelji, po želji tudi malo peciva. Obvezna pa je dobra volja. Naredimo si prehod iz starega v novo leto tako, da nam bo prijetno ob druženju s sovaščani in da se bomo radi spominjali tega snidenja.

 

 

 

 

Ogrožanje prometne varnosti 23.12.2008
 

Čeprav si želimo o svoji vasi povedati le najlepše stvari, bo kot kaže treba kdaj zapisati tudi kaj takega, kar bi sodilo v črno kroniko. Že nekaj časa kljub opozorilom vaščanov in Občine Semič, po cesti med cerkvijo in odcepom za Gradnik tečejo fekalije. Čez dan nekoliko manj, ob večerih in nedeljah pa po cesti teče pravi mali potoček opojnih vonjav. Jezijo se vaščani, jezijo se vozniki in svojo nejevoljo usmerjajo na župana. Kršitelja občinskega odloka o javnem redu in miru v Občini Semič in še kakšnega drugega zakona pa to prav nič ne gane. Sedaj, ko je začelo zmrzovati, je potoček na cesti zamrznil in naredil prav lepo drsalnico in danes zjutraj se je zgodilo to, na kar smo pristojne opozarjali. Drsališče je terjalo prvo žrtev. Nič hudega sluteč voznik je zapeljal na led, izgubil oblast nad vozilom in končal le nekaj metrov naprej v želkoči škarpi. Na srečo se je nesreča končala s celo glavo in kar dobro zdelano pločevino jeklenega konjička. Povzročitelj drsalnice pa nič, fekalije po malem iztekajo po cevi iz greznice v zamašeni obcestni jašek in po cesti naprej dokler se po dobrih 200 metrih ne izgubijo v polančevi dragi. Župan je že nekajkrat jeznim krajanom obljubil, da bo ukrepal, a kakšnega vidnega napredka ni opaziti. Tako se nam zastavlja vprašanje ali si res lahko nekdo privošči poleg kršenja občinskega odloka tudi ogrožanje varnosti udeležencev v prometu? Ali se res takemu kršitelju ne da stopiti na  prste in ukrepati še predno se zgodi še kakšna hujša nesreča?

Kakorkoli že, če se vozite po cesti med Semičem in Metliko, bodite pozorni pri vožnji skozi vas Krvavčji Vrh, da ne boste po nepotrebnem imeli pokvarjenih praznikov, saj se kot kaže nihče od pristojnih med prazniki ne bo ukvarjal s tem problemom. Sicer pa to sploh ne bi bil problem, če bi lastnik na traktor pripel cisterno za gnojevko in svoj stranski prudukt odpeljal v čistilno napravo v 5 km oddaljen Semič.

 

Ledena past pri kapelici je terjala prvo zvito pločevino in razrito obcestno škarpo.

 
Odpiranje pokopališke poti 07.12.2008    foto Ana Plut
 

Vaščani Krvavčjega Vrha smo lep nedeljski popoldan izkoristili za krajšo slovesnost ob odprtju novo zgrajene asfaltne poti za cerkvijo sv. Florjana, ki bo poleg tega, da bo služila za dostop do stanovanjskih hiš v tem delu vasi, služila tudi kot pogrebna pot. Na slovesnost smo povabili župana občine Semič Ivana Bukovca, referenta za infrastrukturo in investicije v občini Semič Boštjana Ogulina, občinskega svetnika Jožeta Malnariča, občinsko svetnico Anica Jakša, ter predstavnike medijev.

 

Prireditev je vodila Valentina Golobič (v sredini), v krajšem kulturnem programu pa so nastopali: Anamarija in Rok Fink (levo) ter Martin Požek (desno). Valentina je v uvodnem nagovoru predstavila hudomušen pogled na dogodke v zvezi z gradnjo škarpe in poti.

 

Predsednik Vaškega odbora Krvavčji Vrh Stane Plut je predstavil opravljena dela v vasi v letošnjem letu in seznanil prisotne kaj vse naj bi se na področju javnih del v vasi zgodilo v naslednjem letu.

 

Rezanje traku so vaščani zaupali najstarejši vaščanki Angeli Ogulin, ki je pred dnevi dopolnila 95 let, županu Ivanu Bukovcu (levo) ter članu Vaškega odbora in donatorju Martinu Golobiču (desno).

 

Po slovesnem odprtju je po stari dobri krvoški navadi sledilo družabno srečanje, kjer vaščani poskrbijo, da ne manjka ničesar kar sodi na praznično mizo.

 
Uspešeno sodelovanje na fotografskem natečaju            06.12.2008
 

V soboto, 6. decembra je bil v Čebelarskem centru na Brdu pri Lukovici tradicionalni Dan čebelarskega turizma. V sklopu te prireditve so bili objavljeni tudi rezultati fotografskega natečaja iz področja čebelarstva. Sodelovalo je nekaj čez dvajset fotografov s preko dvesto fotografijami. Organizator natečaja se je odločil, da v posameznih kategorijah ne izbere absolutnega zmagovalca, pač pa enakovredno nagradi prve tri fotografije. Tako se je v kategoriji Čebela in čebelar med najboljše uvrstila fotografija Ane Plut iz Krvavčjega Vrha. V kategoriji življenje čebel je bila med najboljše uvrščena fotografija Staneta Plut, ki je med najboljše prispeval tudi fotografijo v kategorijo Slovenski čebelnjak. Prav tako je Stane Plut sodeloval pri pripravi krajšega filma o turistični predstavitvi Belokranjske čebelarske učne poti s predstavitvijo katerega so belokranjski čebelarji poželi navdušenje obiskovalcev in turističnih delavcev.

 

Stane Plut (desno) prejema priznanje iz rok Franca Šivica, podpredsenika Čebelarske zveze Slovenije.

 

 

Čestitke Boštjana Noča, predsednika Čebelarske zveze Slovenije, Ani Plut za osvojeno priznanje.

 
Vabilo na odprtje pokopališke poti 05.12.2008
 
Vaški odbor Krvavčji Vrh vabi na odprtje asfaltirane pokopališke poti na Krvavčjem Vrhu, ki bo v nedeljo, 07.12.2008 ob 15 uri na Krvavčjem Vrhu. Pri odpiranju bo navzoč tudi župan Ivan Bukovec. Po krajšem kulturnem programu ob zaključku vaških del v letu 2008 bo družabno srečanje vaščanov in vseh, ki so sodelovali pri gradnji škarpe in pokopališke poti.
 
Sestanek Vaškega odbora 26.11.2008
 
Danes so se člani VO sestali s projektantom za izvedbo kanalizacije, pločnika in javne razsvetljave v vasi in predstavnikom Občine Semič. Dogovorjeno je bilo, da se čimprej pripravi geodetski posnetek terena, še letos pa naj bi bil izdelan projekt, ki bi se realiziral v letu 2009.

Dogovorili smo se tudi, da bi odprli asfaltirano pot predvidoma na Miklavževo v soboto 6.decembra ob 15 uri. 

 

Gradnja pokopališke poti 26.11.2008
 
 

Končno smo dočakali tudi asfaltiranje. Delavci CGP ja so namreč danes asfaltirali pogrebno pot v celotni dolžini - 75m. S tem so se še pred snegom za letos končala predvidena dela na urejanju vasi.

 

Novo ime in strežnik 25.11.2008
 

Tako, upam, da bo sedaj konec težav z dostopom in nameščanjem novih vsebin na stran. Vse skupaj sem preselil na nov strežnik in registriral domeno www.krvavcji-vrh.si, kar pa seveda ni zastonj. Spletnega prostora je veliko več kot prej, tako da bomo lahko dostojno predstavili tudi krvoške gasilce. Ker so nas spletni iskalci zaradi nedostopnosti lepo pozabili bo trajalo zopet nekaj časa, da pridemo nazaj. Seveda bo treba vse skupaj še enkrat objaviti v spletnih imenikih. Vsi, ki pa redno obiskujete našo stran pa si namestite bližnjice.

 
Gradnja pokopališke poti 25.11.2008
 

Kot kaže, bomo v kratkem dočakali tudi že težko pričakovano asfaltiranje pogrebne poti. Malo nam je zagodlo vreme, malo pa Metličani, ki želijo imeti za občinski praznik toliko novih ali prenovljenih asfaltnih prevlek kot že dolgo ne. Tako bomo lahko odpirali novo pridobitev, namesto za semiški občinski praznik, v času praznovanja metliškega. Kakorkoli že, glavno da že enkrat bo.

 
Gradnja pokopališke poti 11.11.2008
 

Namesto v zidance smo šli Krvoščani na martinovo na pot.

 

Pripravili smo podlago za polaganje asfalta.

 

Čeprav je priprava potekala ročno smo bili z delom v enem popoldnevu gotovi in zadovoljni, da je bilo ene skrbi manj. Še bolj pa bi bili, če bi takoj za nami prišli tudi delavci s stroji za polaganje asfalta.

 
 
Gradnja pokopališke poti 3.11.2008
 

3. novembra smo po komaj dokončanih delih na podporni škarpi pričeli v vasi z načrtovano gradnjo pokopolaške poti. Vaški odbor se je skupaj z županom Ivanom Bukovcem odločil za izgradnjo celotne dolžine poti, ki vodi od mrliške vežice do glavne ceste. Njena dolžina je 75 metrov, široka pa naj bi bila 2,8 m. Od priključku na glavno cesto do konca matjašove hiše po bo še nekoliko širša. Gradbena dela do asfaltiranja so bila podeljena Francu Požeku iz Krvavčjega Vrha, ki jih je organiziral in večji del že zaključil. Ostala nam je še fina priprava pred samim polaganjem asfalta. Stroški del do asfaltiranja in materiala so padli na vaščane. Ostane nam še pokrivanje polovice zneska asfalta, pol tega finančnega bremena pa bo tako kot drugje pokrila občina Semič. Celotna investicija bo tako znašala okrog pet tisoč evrov.

Priprava temelja

 

Čiščenje kamenja na trasi

 

Iskop, odvoz odvečnega materiala, nasipavanje in poravnavo terena je opravil "novopečeni" krvoški privatnik Franci Požek.

 

Na 75 m dolgi trasi je bilo odstranjenega preko 200 kubičnih metrov odvečnega materiala, ki ga je zamenjal gramoz za temelj.
 
Noč čarovnic na Krvavčjem Vrhu 31.10.2008

Buče pri Latinovih

Gurincov Jaka je poskrbel za grozljivo postavitev.

Pri Šopčičevih je bila prava poplava svetlečih bučk.

Vesela družba ob pečenem kostanju in moštu pazi, da ne bi v vasi čarovnice počele kakih neumnosti.

 
»Moja dežela lepa in gostoljubna« - Rezultati ocenjevanja naselij v Občini Semič  28. oktober

Turistično društvo Semič je v sklopu projekta Turistične zveze Slovenije »Moja dežela lepa in gostoljubna« ocenjevalo urejenost vasi v Občini Semič. Pet članska komisija si je 21. in 23. septembra ogledala vsa naselja v Občini Semič, to je 47 naselij. Komisije je ocenjevala urejenost dostopa v naselje, okolice in ohranjanje krajevne tipike pri urejanju okolja, urejenost in obnova sakralne dediščine, urejenost središča naselja v vasi ter urejenost, red in čistočo domačij, stanovanjskih objektov ter zasaditev objektov s cvetjem. Vsak član komisije je podal svojo oceno urejenosti naselij.

Po oceni komisije je najlepše urejena ulica Kot, za kar gre pohvala predvsem  Društvu za urejanje Kota – Lilija, ki skrbi za urejanje celotno ulice. Sledijo: ulici Mladica in Vavpča vas, naselja Krvavčji Vrh, Moverna vas, Trebnji Vrh, Sela pri Vrčicah, Vrčice, Trata, Črešnjevec pri Semiču, Oskoršnica, Praprot, Gaber, Krupa, Sadinja vas, Srednja vas, Vinji Vrh, Gorenjci, Praproče, Brezova Reber, Lipovec, Rožni Dol, Gradnik, Kal, ulica Sela, naselja Sodji Vrh, Vrtača, Blatnik, Črmošnjice, Cerovec pri Črešnjevcu, Maline pri Štrekljevcu, Omota, Podreber, Potoki, Nestoplja vas, Osojnik, Starihov Vrh, Stranska vas, Štrekljevec, Brezje pri Vinjem Vrhu, Pugled, Brezje pri Rožnem Dolu, Brstovec, Preloge, Coklovca, Hrib pri Cerovcu, Gornje Laze, Goliš, Brezovica, Pribišje in Sovinek.

Vir: Anica Pezdirc predsednica Turističnega društva Semič

 
Praznovanje jeseni v Semiču 24. do 26. oktober

Praznovanja jeseni smo se udeležili tudi Krvoščani na raznih razstavah. Med najbolj uspešnimi je bil  Franc Nemanič, ki je pridelal najtežjo bučo v fari. Rogančkova buča je tehtala dobrih 50 kilogramov.

Tako je iz strani organizatorja za razstavljeni pridelek Franci prejel zasluženo priznaje s čemer je bil poplačan vloženi trud pri delu na njivi.

   
Preverjanje pripravljenosti krvoških gasilcev
V nedeljo 26. oktobra se je desetina PGD Krvavčji Vrh udeležila praktične vaje Mesec požarne varnosti v Semiču. Med in po vaji smo prišli do zaključka, da bi v bližnji prihodnosti res potrebovali kakšno drugačno bolj sodobno gasilsko vozilo. Še dobro, da ni bilo letos v vasi potrebnih gasilskih intervencij.

Zadnje dni lanskega leta (2007) je zagorelo na Cerovcu. Med prvimi, ki so prihiteli reševat v sosednjo vas so bili ravno gasilci iz Krvavčjega Vrha.

Gašenje požara je zahtevno opravilo za kar je potrbno nenehno usposabljanje.

 

Urejanje pokopališča

V soboto popoldan (25.oktobra) je potekala delovna akcija urejanja pokopališča. Sodelovalo je kakih deset vaščanov, ki so pokosili travnate površine in nasipali pesek po glavnih pokopaliških poteh.
 
Pesek za nasipavanje okolice grobov (19. oktober 2008)
Pokopališki odbor je nabavil pesek za nasutje okolice grobov na pokopališču Krvavčji Vrh. Pesek se nahaja na parkirišču pri mrliški vežici in je brezplačno na voljo lastnikom grobov na pokopališču.
Iskanje imena Krvavčji Vrh na spletu (18.oktober 2008)
Slovenski spletni brskalniki že uspešno najdejo spletno stran Krvavčji Vrh. Težava ostaja še pri Googlu in ostalih tujih brskalnikih, ki pa jo bomo skušali odpraviti. Skratka, vpis Krvavčjega Vrha na recimo Najdi.si obrodi kar nekaj zadetkov in med njimi je prav pri vrhu tudi naša spletna stran.

 

Objava spletne strani v spletnem brskalniku Najdi.si
15. oktobra je bila vpisana  v Najdi.si za objavo spletna stran pod imenom Krvavčji Vrh. Upam, da se bo v kratkem uvrstila na seznam spletnih imen in jo bo možno poiskati z brskalniki že z vpisom imena Krvavčji Vrh v iskani niz.

 

Sestanek Vaškega odbora (VO)

14.oktobra 2008 je bil na Krvavčjem Vrhu sestanek Vaškega odbora z županom Ivanom Bukovcem o poteku izdelave podporne škarpe ob pokopališču in izgradnji pogrebne poti. Župan je bil zadovoljen z obsegom in kakovostjo opravljenih del. Dogovorili smo se o podrobnostih izgradnje pogrebne poti in o načinu financiranja tega projekta. Dela, vključno z asfaltiranjem naj bi bila zaključena v prvih dneh letošnjega novembra.

Vsekakor se vodstvo VO ne bo branilo morebitnih prostovoljnih prispevkov vaščanov ali simpatizerjev za pomoč pri predstoječih gradbenih delih.

Beseda je tekla tudi o pripravi silvesterskega pohoda, ki postaja že tradicionalna prireditev v vasi.

Vir: Predsednik VO Stane Plut

 

 
na vrh