Krvoške novice:

   
Janževo na Lokvici    28.12.2013  Stane Plut

Na Lokvici je vsako leto 28. decembra sedaj že tradicionalna prireditev Janževo. Na ta dan prinesejo zvečer vaščani v cerkev vino, ki je pri sv. maši blagoslovljeno. Po končanem obredu gredo vsi skupaj v gasilski dom kjer se vino tudi poizkusi skupaj s kranjskimi klobasami, ki jih v tem času tudi ne manjka. Tako v cerkvi kot v gasilnem domu je domači oktet Janževo zelo kvalitetno zapel kar nekaj priložnostih pesmi. Na samem druženju pa niso manjkali niti mladi harmonikarji. To je še ena izmed prireditev, ki v teh ne ravno prijaznih časih povezuje ljudi med seboj.

Že kar nekaj let je minilo odkar so na to prireditev začeli zahajati tudi Krvoščani. V teh prazničnih dneh je kar dobrodošlo, da se pokuri kakšna odvečna kalorija, zato se odpravijo na pot kar peš. Tako se vzdržujejo že tradicionalno dobri odnosi med sosednjimi vasmi. Letos je bilo na pohodu 20 vaščanov kar pomeni kar četrtina prebivalcev Krvavčjega Vrha. Res pa je, da smo zraven prišteli tudi dva Cerovščana. Po povratku domov smo vsi skupaj zavili še v Rogančkovo zidanico na pokušino vina.

To je bil prvi od načrtovanih množičnih pohodov vaščanov v tem letu. Sledil bo še silvestrski pohod, kjer pa je običajno udeležba še številčnejša. Tudi sicer v zadnjih časih lahko opažamo, da vse več vaščanov hodi peš in s tem vzdržuje telesno aktivnost in zdravje, tako v letnem kot zimskem času, kar je prav gotovo pohvalno.

Spodaj si lahko ogledate krajši video prispevek o tem dogodku.

 

 

Florjanovo 2013                                                  05.05.2013  Stane Plut

V soboto 4.maja so na Krvavčjem Vrhu pripravili tradicionalno Florjanovo. Da se je dogodek dobro prijel priča rekordna udeležba uniformiranih gasilcev, ki so se v povorki odpravili k sv. maši v cerkev sv. Florjana v čast gasilskemu zavetniku.  Zbralo se je preko sto gasilcev iz vseh devetih društev GZ Semič in gasilci iz PGD Lokvica in Dragomlja vas. V povorki je bilo udeleženih tudi enajst praporov.

Tokrat je šlo krvoškim gasilcem  na roko tudi vreme, saj se je dogodek odvijal v prijetno toplem popoldnevu. Po opravljenem obredu,  pozdravnem nagovoru semiške županje Polone Kambnič in predsednika GZ Semič Janeza Malnariča, je sledilo družabno srečanje na katerem so se imeli marsikaj pogovoriti gasilski tovariši.

Gasilci PGD Krvavčji Vrh se zahvaljujejo vsem, ki ste se udeležili letošnjega praznovanja.

 

Za ogled fotografij klikni na spodnjo sliko

Video posnetek prireditve
Prispevek Radia Krka o Florjanovem
 
O dogodkih v preteklem mesecu in prvomajska budnica                05.05.2013       Stane Plut

V aprilu so bili vaščani Krvavčjega Vrha zelo dejavni. Tako so se vključili v čistilno akcijo in očistili predvsem okolico cest kjer ni manjkalo plastenk in pločevink odvrženih med potjo.

Gasilci so z barvanjem fasade, lesenih delov ograj, oken in vrat polepšali svoj gasilski dom, ki je tako dobil novo podobo. Prav tako se je krepko spremenila tudi okolica gasilskega doma, ki je sedaj nasuta s peskom. Tako ne bo več problemov v slabem vremenu izpeljati gasilski avto iz garaže. Žal je za novo pridobitev in izboljšano funkcionalnost padlo tudi nekaj "žrtev". To je vedno tako, a če je namen dober se bo še najlažje navaditi na nov izgled okolice gasilskega doma.

Mesec april so krvoščani zaključili z kurjenjem kresa na predvečer prvega maja. Pri kresu se je zbralo staro in mlado, saj gre pri tem vedno za posebno doživetje. Ko je ogenj dogorel pa so druženje nadaljevali pri ličetovem hramčku kjer ni manjkalo ne pijače ne jedače.

V lepo sončno jutro prvega maja pa je vaščane popeljala semiška godba na pihala s tradicionalno budnico. Letos so bili godbeniki nekoliko zgodnejši kot prejšnja leta, zato so prišli nekateri vaščani, ki so prejšnji večer malo dlje kresovali, nekoliko "zažmani". Po krajšem srečanju z godbeniki so ti odhiteli naprej, vaščani pa so se zbujeni in dobre volje odpravili po prazničnih opravkih.

Za ogled fotografij klikni na spodnjo sliko

 
Salamada in krvoško štrudline 2013                 07.04.2013  Stane Plut
Včeraj se je v gasilskem domu na Krvavčjem Vrhu, v organizaciji PGD Krvavčji Vrh, odvijala 10. jubilejna Salamada  in 3. štrudline. V oceno je prispelo sedemnajst salam in štirje štrudli. Komisijo jo vodil Jože Ogulin iz Hriba pri Cerovcu, v njej pa je sodelovalo skupaj šest rednih ocenjevalcev. Po mnenju komisije so bile tudi letos salame izvrstne, je pa bilo tudi nekaj napak. Prav tako so bili po mnenju komisije izvrstni tudi štrudli, tako sirovi kot jabolčni.

Pri tej prireditvi ne gre, po besedah organizatorja, toliko za množičnost udeležbe, kot predvsem zato, da se krajani družijo. Kljub temu so člani komisije opozorili, da bi bilo dobro po okoliških vaseh pred prireditvijo na ustaljen način raznesti obvestila po hišah, saj je veliko gospodinj izrazilo željo po sodelovanju na štrudlanju.

Samo ocenjevanje je v desetih letih zelo veliko doprineslo k izdelavi kakovostnih salam. Tako na ocenjevanje v nasprotju z začetnimi leti ne prispejo več slabe salame, kar je nedvomno pripisati tudi tovrstnim ocenjevanjem. 

Za ogled fotografij klikni na spodnjo sliko.

 

Rezultati 3. Krvoškega štrudlina

1. mesto Anica Plut - Polančeva 16,63 točk

2. mesto Anica Plut - Župenska 16,48 točk

3. mesto Ivanka Zidar - Mhlačova 15,2 točk

4. mesto Pavla Požek - Ličetova 14,75 točk

 

10. salamada in 3. Krvoško štrudline                              05.04.2013   Stane Plut
Zimske radosti v letošnjem januarju     17.01.2013  Stane Plut

13. januarja je na vrata zopet potrkala zima. Iz nedelje na ponedeljek in ponedeljek do popoldneva je zametlo približno 60 cm snega. To je bil dovolj dober razlog, da so se že zgodaj zjutraj pričele zimske radosti z lopatami, če smo hoteli pravočasno prispeti v službo. Seveda je pošiljka snega prihajala preko celega dneva, tako da so se aktivnosti končale šele proti večeru. Sicer velja za odmetavanje snega, da gre za nespametno delo in da bo, kar je Bog dal, tudi Bog vzel, vendar je bil Bog tokrat le nekoliko preveč radodaren, zato se je bilo potrebno snega tako ali drugače rešiti tam, kjer ni bil zaželen. Zima pa je od ponedeljka do četrtka postregla še z nekaj dodatnimi centimetri. Toliko, da je v teh zimskih dnevih, poleg kurjenja peči, še kaj početi. To pa še ni vse. Če je verjeti napovedim, se bodo zimske radosti še nekaj časa nadaljevale tako, da "najljubše" zimsko orodje še kar nekaj časa ne bo šlo v kot.  

Za ogled več fotografij klikni na zgornjo sliko

 
Silvestrovo na Krvavčjem Vrhu            01.01.2013     Stane Plut 

Leto je naokrog in tako so se, kot že nekaj let doslej, tudi letos, na prelomu leta, Krvoščani, skupaj z gosti iz sosednjih vasi, odpravili na tradicionalni pohod na relaciji Krvavčji Vrh - Gradnik - Zabrezje - Krvavčji Vrh. Po vrnitvi v vas so potem skupaj v soju meseca in raket pričakali novo leto. Letos je bilo vreme jasno, zato je bil užitek, ob pogledu na ognjemet, toliko večji.

 

 

Foto utrinke iz pohoda je pripravil    Tini Požek          01.01.2013

Noč čarovnic na Krvavčjem Vrhu
Tudi letos se je dogajalo na Krvavčjem Vrhu za noč čarovnic. Ni bilo sicer nobene prireditve, so pa posamezniki predvsem za veselje otrok izrezali nekaj buč in v njih zvečer prižgali svečke.  Spodaj si lahko ogledate nekaj fotografij.
 

Za ogled fotografij klikni spodnjo sliko

Vandalizem      14.10.2012   Stane Plut,  foto: Tomaž Požek

Doslej smo z veseljem objavljali dogodke, saj so ti vedno predstavljali aktivnosti vaščanov in pridobitve, ki so doprinesle k razvoju vasi in kakovosti življenja v kraju. Nekako nismo predvidevali, da bo potrebno pisati tudi o stvareh, ki sodijo v črno kroniko. Žal je tokrat tako. V noči iz sobote 13. na nedeljo 14. oktobra so namreč neznani storilci v okolici vasi in na igrišču sproščali odvečno energijo, ki bi jo sicer lahko porabili tudi kako koristneje, predvsem pa ne na škodo poštenih davkoplačevalcev. Tako pa bo za uspostavitev prvotnega stanja zopet trpel občinski proračun v katerega morda prispevajo tudi storilci sami ali pa njihovi starši.  Kakorkoli že nam na igrišču ne kaže drugače kot, da ukrenemo vse potrebno za zaščito težko pridobljene občinske in gasilske lastnine.

 

 Za ogled fotografij klikni spodnjo sliko

 

 

Tretja razvojna os                18.06.2012 Stane Plut   vir: Dolenjski list

13.06.2012 so v Semiču predstavili smernice za načrtovanje drugega odseka tretje razvojne osi-južni del od predora pri Malinah do mejnega prehoda v Metliki in do Kanižarice. O dogodku piše Dolenjski list.

Glede na bližino bo nedvomno objekt krepko vplival na kakovost življenja krajanov ob načrtovani prometnici. Pravzaprav bi sedaj lahko preimenovali tudi razcep Praproče v razcep Zabrezje ali Gradnik. Kako se je projekt v zadnji različici spremenil si oglejte v spodnjih dokumentih.

Tekstni del projekta

Grafični del

FLORJANOVO NA KRVAVČJEM VRHU   Stane Plut

 

 

 

 

 

 

V soboto, 5. maja bo ob 18. uri v organizaciji PGD Krvavčji Vrh tradicionalna prireditev v počastitev zavetnika gasilcev sv. Florjana. Gasilci gredo na ta dan že vrsto let v povorki k sveti maši v edino cerkev sv. Florjana v semiški fari. Po maši pa organizatorji poskrbijo, da ne gredo gasilci domov žejni in lačni. Vabljeni.

 

Čistilna akcija na Krvavčjem Vrhu   25.03.2012   Stane Plut

Tudi letos so se gasilci PGD Krvavčji Vrh aktivno vključili v čistilno akcijo in očistili okolico svojega kraja. Na žalost ugotavljajo, da je ohraniti okolico čisto pravo Sizifovo delo. Lani so očistili vsa divja odlagališča in okolico cest, zdaj pa so nevestneži začeli v gozd odvažati med drugim tudi sodobne odpadke, kot je računalniška oprema, čeprav obstajajo tudi za tovrstno odsluženo opremo zbirna mesta. O pločevinkah od piva in plastenkah pa tako ne gre izgubljati besed. Mnogi se sprašujejo ,zakaj in do kdaj bo tako. Morda bo manj takega početja, ko bodo občinski redarji pocukali za rokav vsaj tiste nemarne onesnaževalce, ki pustijo v smeteh celo svoje podatke.
Poleg tehničnih odpadkov pa je moč najti tudi biološke odpadke od poginulih živali do odvrženega živalskega drobovja, kar poleg nevarnosti širjenja kužnih živalskih bolezni privablja v bližino naselij tudi divje živali.

 

 

Reportaža krvoških pustnih aktivnosti     21.02.2012, dopolnitev 23.02.2012  tekst Martin Požek, foto: Martin in Tomaž Požek, Mirko Konda

Za ogled fotografij klikni spodnjo sliko

 

 

Pismo Bušinjčanom

Na pustno nedelo so mele maškarce obiskale najtabule i najtabližne sosede v Bušah v Bušine vase. Krvoščane smo v dobreh odnoseh ž njimi, zato so nas povable, da pridemo gor i jim povemo, kuk je to, če maš na vase javno sranje. Da pa Krvoščane nismo šle gor neprpravljene, smo jim napisale govor:

Lepo pozdravljeni sosedi Bušinčani. Na vuha smo navlekle, da boste zakopale rore po vase tok, ko smo mi predlane, zet smo vam pršle dat kak napotk, ki be vam prof pršu.

Nejbule bo, ko boste mele eno leto vsu vas razkopano. Če boste mele srečo boste mele prvič v vase semaforje. Pol, ko bodo rore ankrt v zemle se bo pa začelo zares.

Nam se je začela, takoj ko smo ga mal posračkal, voda naberat, pa ne v kolene ampak v biološke čistilne naprave in nismo vedle kej nej sz vso to vodo. Pa so vaške odprte glave stople vkp in se razmišlale kam be sz vsem tem drekom, pa je tok ratala termalna riviera Krvavčji Vrh.

Kot lohk same vidste nam nejbl nose bazenske kompleks z aroma terapijo i to na vejnskeh bazeneh. Napravle smo tud tobogan, ki pa ga trenutno ne uporablamo, zet ko se nam je en veznu v njem. Takoj, ko ga bomo ofnale se greste lahk spuščat po njem.

Nepri vam ponujamo masažno terapijo sz posebno strojno tehniko, to so od nas koperale Kitejce, ampak so morale prenehat, od prejšnega torka nepri, zet ko so enga tok zmaserale, da je še bl poševno gledu.

V naše ponudbe se lohk prideste depilirat nogice, ritkice in riti, lohk se naročaste na piling, lohk pa tud na bren frizuro, sevda nam je pr orodje pomagala Merklova Angelca, neki nam je podarila od nihove stare zaloge.

V naše čakalnice lahk videste, da že čakajo naročene, vrsta je douga zet se čimprej naročte, da boste ble parejt na spomlad in polete za na murje.

Morem povedat, da smo do včeri ponujali tud solarij, pa nam ga je nove republiške inšpektor za porjavitem kuže zaplomberu, zet ko smo enga pozable prave cajt vn sz peči vzet. Pol smo ga svda tud pojele.

Tok, ko boste enkrt začele tud vi sračkat po vašeh roreh, bomo mi pršle k vam v vaše toplice, do ondi ste pa vse vablene k nam na Krvoške Vrh, v našo termalno riviero. Pridte, seveda na lastno odgovornost.

 

Pust bo....         12.02.2012    Tomaž Požek

VABILO

Vas in okolico je pobelil sneg. Napočil je čas, ko glave počivajo in se ne sekirajo, če bo dež namočil prvo košnjo, drugo ali celo otavo kaj šele otavič. Snega nima smisla odmetati, ker ga že drugi, kar ga pa ostane, ga bo pa itak vrag vzel.

Odzvali smo se povabilu županje Občine Semič, da gremo na pustno povorko, ki bo v Semiču, 18.2.2012.

Ker pa je potrebno vse skupaj sestaviti in pripraviti tako, da ne bomo izpadli še večje maškare, vas vabim, da se udeležite priprav, ki bodo potekale drug teden z pričetkom v sredo ob 17:00 (ob petih popudan po našem cejte), pri Francitu v novih delavnih prostorih (pod staro - novo štalo), kjer si bomo razdelili naloge in se dogovorili kako naprej.

Vsi, mladi in malo manj mladi, ste vabljeni, da se nam pridružite!

Športna sekcija!

Lep pozdrav!

12.2.2012

 

Silvestrski pohod v 2012    Stane Plut
Tako kot že nekaj let doslej so se tudi letos na prelomu leta Krvoščani z gosti iz Lokvice in Cerovca odpravili na tradicionalni pohod na relaciji Krvavčji Vrh - Gradnik - Zabrezje - Krvavčji Vrh, kjer so potem skupaj pričakali novo leto. Spodaj je nekaj foto utrinkov iz pohoda.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 
na vrh