Ponovitev nove maše na Krvavčjem Vrhu 12.julija 2008

Prav gotovo je izjemen dogodek za tako majhen kraj kot je Krvavčji Vrh, če lahko sprejme v svoji sredi novomašnika. To se je zgodilo letos poleti in novomašnik Jani Nemanič je bil prisrčno sprejet v naši sredini.

 

Novomašniku Janiju Nemaniču iz Calgarya v Kanadi, je pomagal voditi obred semiški župnik gospod Luka Zidanšek, sveto mašo pa je daroval svojcem iz Slovenije.

 

 

Janiju je ob tej priliki v imenu vaščanov in sorodnikov spregovoril Stane Plut st.:

Spoštovane gospe in gospodje, dragi sorodniki ter vsi, ki ste prišli k sveti maši na Krvavčji Vrh. Danes mašo daruje novomašnik Jani Nemanič, naš rojak iz Kanade. Ob tej priložnosti se najprej zahvaljujem gospodu  župniku, ki je s svojim oznanilom privabil v cerkev k maši tako lepo število vernikov.

Takšne priložnosti se v naši cerkvi svetega Florjana zgodijo zelo poredko. Nazadnje je tukaj svojo novo mašo bral domačin Jože Kofalt, po domače Rogančkov gospod. To je bilo nekaj let pred drugo svetovno vojno. Vsakega novomašnika smo zelo veseli. Ker Janija mnogi ne poznate, ga bom predstavil v nekaj besedah.

Zakonca Nemanič sta z Božakovega odšla za boljšim zaslužkom v daljno Kanado. Tam sta si kmalu ustvarila družino. Najprej je na svet privekal prvorojenec Jani, dve leti za tem pa se mu je pridružila še sestra Mojca. Starša sta ju ljubeče vzgajala in ju učila krščanske ljubezni. Žal sta otroka kmalu ostala brez očeta in nato tudi brez mame, vendar jima je ljubeč spomin na starše in pomoč preostale družine pomagal skozi težke čase. Odločitev za duhovniški poklic, je Jani sprejel takoj po šolanju.

Ko nas je obiskal pred nekaj leti, sem ga radoveden povprašal, zakaj si je izbral ravno duhovniški poklic. Odgovoril mi je: »Dosti naših rojakov se res odloči za poklic zdravnika ali poslovneža. Ti ljudje se ženejo za denarjem in stremijo za bogastvom. Ko pa pridejo težave, bolezen ali duševna stiska, pa ne najdejo zdravnika, ki bi jih tolažil in zdravil tudi njihovo dušo v slovenskem jeziku.« To je bil zelo zrel odgovor za takšnega mladeniča. Spoznal sem, da se je trdno odločil za svoj poklic in da je njegova odločitev pravilna. Tako gre Jani po poti svojih vzornikov, duhovnikov, ki so s svojim delom širom sveta dali pečat svojemu času. Želim mu, da bi znal današnje težave sodobnega sveta reševati tako, kot so to svoj čas počeli škof Slomšek, misijonar Baraga in še veliko duhovnikov, ki so svojim rojakom in ostalim vernikom dajali pogum, jih utrjevali v veri ali pa jim samo z lepo besedo, nasvetom in toplim nasmehom vrnili vero v življenje in Boga.  

Dragi Jani, izbral si si izjemen poklic. Tvoje poslanstvo je nekaj izrednega. Vsak duhovnik služi Bogu, nato ljudem in čisto na koncu sme pomisliti tudi nase. To zmorejo le redki. Želim ti, in mislim, da te želje z menoj danes delijo vsi tukaj zbrani, da bi imel pri svojem delu veliko uspehov, da bi znal poiskati moč v Bogu tudi v najtežjih trenutkih. Nam boš vedno v veselje in ponos. Bodi trden v svoji veri, kot si bil doslej in upam, da ne boš pozabil tam daleč preko oceana, da si Slovenec, Belokranjec, potomec klenega rodu. Tvojega obiska bomo vselej veseli. BOG te živi!


 

Novomašnik Jani Nemanič je bil deležen velike pozornosti svojcev in faranov
 
na vrh