Aktivnosti PGD Krvavčji Vrh v letu 2009

 

Gasilsko regijsko tekmovanje v Črnomlju 05.09.2009
 
 
Stara gasilska brizgalna PGD Krvavčji Vrh

 

Stara gasilska brizgalna nabavljena v letu 1932 je še vedno uporabna in v voznem stanju. Posnetek je narejen 06.06.2009 pred odhodom na parado v Metliko.

 
Delovna akcija na igrišču in košnja pri Konjskem dolu - 30.maj 2009
 

V soboto 30. maja je bila v organizaciji PGD Krvavčji Vrh izvedena delovna akcija na kateri so gasilci uredili brežine ob igrišču in pokosili zemljišče pri Konjskem dolu, ki ga ima vas v najemu. Prvotni načrt o zasaditvi sadnega vrta pri Konjskem dolu bo moral nekaj časa še počakati, saj je na zemljišču po novem predvidena izgradnja čistilne naprave. Ko bo ta zgrajena pa nas seveda čaka še obljubljena zasaditev s sadnim drevjem.

 

Glede na to, da je bila včasih Težakova draga povsem zaraščena z grmovjem ni nič čudnega če ga je nekaj ponovno pognalo na njenih robovih.

 

Na delovno akcijo je prišlo kar lepo število vaščanov.

 

Potrebno je bilo kar krepko zavihati rokave.

 

To je prostor, ki bo po končni ureditvi postal prizorišče bodočih vaških dogodkov, družabnih ter športnih dogajanj.

 

Gasilci so za zaključek poskrbeli, da ni manjkalo ne jedače ne pijače.

 

 


Prevzem novega gasilskega vozila GVM-1 16.maj 2009

 

Lahko bi na dolgo in široko pisali o tem kaj za društvo in vas pomeni nabava novega gasilskega vozila. Več o tem je v strnjeni izjavi zapisal poveljnik PGD Krvavčji Vrh Franci Požek.

 

Izjava povelnika o nabavi gasilskega vozila:

Na občnem zboru PGD Krvavčji Vrh 1.2.2009 je bil sprejet sklep, da se društvo posodobi in opremi z novim intervencijskim vozilom. Ustanovili smo tričlansko komisijo v sestavi: Predsednik komisije Franci Požek in člana Anton Golobič ter Anton Plut. Naloga komisije je bila, da izbere tri najugodnejše ponudnike podvozja in izdelave nadgradnje in pa seveda vozilo, ki je primerno za naše društvo. Odločili smo se za vozilo Renault Trafic Passenger 2,5 DCI 150. Med tremi ponudniki in sicer Renault center Krašna Škocjan, TPV avto Novo mesto in Avtohiša Vrtin Črnomelj. Ponudba slednjega je bila najugodnejša, zato smo 18.2.2009 z njimi podpisali pogodbo o nakupu vozila. Predvidena nabava vozila je bila 10.4.2009, vendar je tudi pri tem poslu svetovna kriza botrovala desetdnevni zamudi dobave. Med tem časom, ko smo čakali na dobavo vozila pa smo vsi člani društva, vsak po svojih močeh in zmožnostih, vztrajno iskali sponzorje in donatorje, ki so bili pripravljeni priskočiti na pomoč in nam finančno pomagati pri izpeljavi projekta. Opravili smo tudi razgovor z županom občine Semič Ivanom Bukovcem, ga seznanili z nabavo in stroški le te. Pohvalil je delovanje društva in prizadevnost vseh članov ter nam zagotovil, da nam bo občina finančno pomagala.

Podpore in finančne pomoči smo bili deležni tudi pri vodstvu Gasilske zveze Semič.

In končno je prišel dan, ko je bilo vozilo dokončano in pripravljeno za prevzem v domačem kraju. Odločili smo se, da vozilo pripeljemo v vas 16.5.2009. To smo tudi storili in temu primerno novo pridobitev tudi proslavili.

Še nekaj tehničnih podatkov o vozilu. Vozilo ima 9 sedežev, opremljeno je z dvojno klimo, radijem in zmogljivim motorjem 2,5 DCI s 150 konjskimi močmi. Nadgradnja je izdelana po zahtevah tehnične komisije GZ Slovenije. Vozilo ima vso pripadajočo opremo, ki je zahtevana za vozilo GVM-1.

Upam, da bo vozilo uporabljeno čim manjkrat v intervencijah, da pa bo uspešno služilo potrebam članov društva, kot so prevozi na tekmovanja pa tudi za druge potrebe društva.

 

Kaj pomeni nova pridobitev za društvo in vaščane pa nam pove foto reportaža iz tega dogodka.

V pričakovanju dogodka.

 

Prevzema so se udeležili najvišji predstavniki Gasilske zveze Semič in Občine Semič.

 

Takole se je ob sončnem zahodu v vas pripeljalo težko pričakovano vozilo.

 

Bo šlo na vrt ali ne?

 

Poveljnik ni spil vina pač pa je z njim krstil novo vozilo.

 

Ogled starejših vaščanov....

 

in ogled mlajših vaščanov, ki so bili nad vozilom posebno navdušeni.

 

Prijetni vtisi iz sprejema naj bodo zabeleženi še na fotografiji.

 

Nasmejani obrazi, saj je konec ugibanj ali bo nabava vozila uspela ali ne.

 

Veselile so se tudi članice.

 

Novo pridobitev si je prišla ogledat tudi Škalova botra - najstarejša vaščanka.

 

Nove priložnosti in voljo za delo v gasilstvu so tako dobili tudi najmlajši.

 

Tudi veterani so bili ponosni na novi voz, morda pa se kdaj z  njim popeljejo tudi v toplice ......

 

Brez nujnih "žrtev" tudi tokrat ni šlo.

 

Prvi so preizkusili vožnjo z novim vozilo seveda najmlajši.

 

 

Izvedba taktične vaje - 04.04.2009

 

Požar je nastal v stanovanjskem objektu na Krvavčjem Vrhu pri kuhanju masti pri čemer se je ta vžgala. Stanovalcem je uspelo posodo z gorečo mastjo odstraniti iz hiše pri čemer pa se je del goreče masti razlil po tleh in zanetil ogenj v samem objektu. Posodo s preostalo gorečo vsebino je stanovalcev uspelo odvreči iz hiše na dvorišče, vendar pa je ta zanetila še pomožni gospodarski objekt. Pri tem se je ena oseba lažje in druga težje poškodovala. S takimi izhodišči se je začela gasilsko reševalna vaja v soboto 4. aprila nekaj po osemnajsti uri.

 

V zelo kratkem času so med prvimi v gasilski dom prispeli člani operativne enote, ki so se jim pridružili veterani in članice.

 

Ker je bilo požarišče v neposredni bližini gasilskega doma so lahko gasilci v zelo kratkem času prispeli kar peš.

 

Veterani so izvedli gašenje oz. zaščito sosednjih objektov pri čemer so se oskrbeli z vodo iz hidranta. Prav tako so izvedli tudi reševanje kmetijskih strojev.

 

V notranjosti objekta je gorelo, zato so za to usposobljeni gasilci za vstop v objekt uporabili dihalne aparate. To je nova pridobitev v društvu, ki so jo lahko na vaji tudi prvič preizkusili.

 

Gašenje požara so gasilci izvedli s pomočjo motorne brizgalne in postavitve cevovoda iz približno 50 m oddaljenega vaškega vodnjaka.

 

Članice, ki so usposobljene za nudenje prve pomoči so oskrbele obe ponesrečenki.

 

V vasi je postavljeno hidrantno omrežje, vendar po ocenah gasilcev ni dovolj hidrantov, da bi lahko uspešno branili pred ognjem celotno vas. V takih primerih se kot zelo koristna izkaže motorna brizgalna, vaški vodnjak z 200 kubičnimi metri vode in ostali manjši vodnjaki v vasi 

 

Po končani vaji, ki jo je vodil domači poveljnik Franci Požek, je bila narejena analiza vaje. Delo gasilcev sta poleg domačega poveljnika ocenila tudi Jože Per, poveljnik GZ Semič in Tomaž Šimec  podpoveljnik GZ Semič. Opozorila sta na nekaj manjših napak, ki sta jih opazila med potekom vaje, sicer pa sta zelo pohvalila pobudo za vajo in samo izvedbo vaje. Na vaji pa je bil prisoten tudi Robi Ogulin poveljnik PGD Črešnjevec. 

Na koncu lahko dodamo le, da še vedno velja rek, da vaja dela mojstra in krvoški gasilci pravijo, da ta v tem letu gotovo ne bo zadnja.

 

Zamenjava gasilskega vozila      03.01.2009

Med drugim je povelnik PGD Krvavčji Vrh seznanil članstvo, da bo v tem letu prišlo do zamenjave gasilskega vozila Lada Niva z gasilskim kombijem.

 

Nova pridobitev           30.12.2008

Za konec leta so člani PGD Krvavčji Vrh sestavili regal za opremo in jo vanj tudi zložili. Tako bo vse na svojem mestu in vsak član operativne enote bo imel odslej vso opremo zloženo na svojem mestu. Seveda taka urejenost znatno prispeva tudi k skrajšanju odzivnega časa pri morebitni intervenciji.

 

 

 

 


 

 
na vrh